Diagramy dla iloczynu kartezjanskiego
anonim123: Jak za pomocą diagramów rozrysować zbiory z iloczynem kartezjańskim?
Może ktoś sprawdzić czy dany przykład jest poprawny i ja na tej podstawie zrobię kolejne?
Przykład do rozrysowania Ax(BuC)=(AxB)u(AxC)
21 paź 13:10
chichi:
Dla podanego przykładu równość zbiorów zachodzi, teraz bierz się za dowód
21 paź 13:20
chichi:

Iloczyn kartezjański odwołuje się do kartezjańskiego układu współrzędnych, zatem przedstawiamy
go na płaszczyźnie, a nie za pomocą diagramów (choć tak też pewnie jakoś można, ale na pewno
nie jest to lepszy sposób zobrazowania)

Niech:
A = [1, 3],
B = [3, 4],
C = [5, 6], B∪C = [3,4] ∪ [5, 6],
A×(B∪C)
21 paź 13:33
chichi:

No i analogicznie:
A = [1, 3] ,
B = [3, 4] ,
C = [5, 6] , wówczas:
A×B,
A×C, zatem
A×B∪
A×C =
(A×B)∪(A×C)
21 paź 13:39
anonim123: Ale nie wiem czy wykładowca nie zapyta mnie o diagramy bo mieliśmy ich użyć
21 paź 13:42
chichi:
Pyta o diagramy, a nawet nie pokazał o jakie diagramy mu chodzi? Może mój sposób zobrazowania
iloczynu kartezjańskiego na płaszczyźnie nazywa diagramem?
21 paź 13:44
chichi:
A×(B∪C) = (A×B)∪(A×C)
Niech 〈x,y〉 ∊ P będzie dowolne.
〈x,y〉 ∊ P ↔ 〈x,y〉 ∊ (A×B)∪(A×C)
↔ 〈x,y〉 ∊ A×B ∨ 〈x,y〉 ∊ A×C
↔ (x ∊ A ∧ y∊B) ∨ (x ∊ A ∧ y ∊ C)
↔ x ∊ A ∧ (y ∊ B ∨ y ∊ C)
↔ x ∊ A ∧ y ∊ B∪C
↔ 〈x,y〉 ∊ A×(B∪C)
↔ 〈x,y〉 ∊ P
Z dowolności 〈x,y〉 otrzymujemy równość: A×(B∪C) = (A×B)∪(A×C) □
21 paź 13:53
21 paź 13:54
chichi:
Pierwsze widzę, aby ktoś używał diagramów Venne'a do przedstawienia graficznego produktu
kartezjańskiego... Ale takie zobrazowanie za pomocą diagramu już jest jak najbardziej
sensowne:
https://zapodaj.net/becaae2ecb2aa.png.html
21 paź 14:01
anonim123: Dobrze dzięki za pomoc 😄
21 paź 14:04
chichi:
Przez 〈x,y〉 oczywiście rozumiem parę uporządkowaną czyli zbiór { {x}, {x,y} }, gdzie element
'x' nazywamy pierwszą współrzędną, a element 'y' drugą współrzędną pary 〈x,y〉
21 paź 14:05
chichi:
Zostawiam przykład dla Ciebie do formalnego przeprowadzenia rozumowania, tak jak
13:53 
A×(B\C) = (A×B) \ (A×C)
21 paź 14:06
anonim123: Skąd się wzięła ta linijka? ↔ x ∊ A ∧ (y ∊ B ∨ y ∊ C)
21 paź 14:46
anonim123: ? Z jakiego to jest prawa ?
21 paź 15:04
chichi:
Prawo rozdzielności koniunkcja względem alternatywy, z którego już korzystałem przy okazji
dowodzenia równości innych zbiorów w zadaniu, które wrzucałaś poprzednio, ciekawi mnie
dlaczego przy okazji tamtego zadania nie padło to pytanie?
21 paź 15:09
21 paź 15:17
anonim123: ?
21 paź 15:24
chichi:
Dlaczego nie odpowiadasz na moje pytania? A ja mam na Twoje odpowiadać

Nie widzisz, że x∊A ∧ y∊B ∧ x∊A ∧ y∊C ↔ x∊A ∧ y∊B ∧ y∊C
21 paź 15:26
anonim123: Dzięki nie odpowiadam bo chcę zrobić zadania na jutro i nie mam czasu na inne przykłady 😏
21 paź 15:31
chichi:
Nazywa się to prawem idempotentności koniunkcji, naprawdę wróć do teorii, a dopiero zadania
21 paź 15:31
chichi:
Miałem na myśli odpowiedź na pytanie z
15:09, zacznij studiować matematykę, a nie
rozwiązywać na potęgę zadania..
21 paź 15:33
anonim123: Ale wtedy nie wychodzi Ax(B iloczyn C)
21 paź 15:36
chichi:
Brak mi sił, no jak nie wychodzi... ?
x∊A ∧ y∊B ∧ x∊A ∧ y∊C ↔ x∊A ∧ y∊B ∧ y∊C ↔ x∊A ∧ y∊B∩C ↔ 〈x,y〉∊A×(B∩C) ↔ 〈x,y〉∊L □
21 paź 15:42
anonim123: Dzięki 😁
21 paź 16:15