grupy
reiner: Jak to jest z warunkiem istnienia elementu neutralnego i odwrotnego? Czy musi zachodzić
a◯e=e◯a=a i a◯a'=a'◯a=e (e to element neutralny; a' odwrotny do a)? W sensie, że w obie
strony.
Bo na Wikipedii to jest dziwne napisane. Najpierw piszą, że musi zachodzić a◯e=a i a◯a'=e, a
dopiero dalej coś o tym, że a◯e=e◯a=a i a◯a'=a'◯a=e.
21 paź 11:04
janek191:
Element neutralny e może być lewostronny lub prawostronny

e* a = a lewostronny
a*e = a prawostronny
21 paź 11:09
janek191:
e*a = a*e = a element naturalny dwustronny
21 paź 11:11
Adamm: Tak, żeby półgrupa była grupą wystarczy by był prawostronny element neutralny
i każdy element miał prawostronny element odwrotny.
Podobnie jak prawostronny zamienimy na lewostronny.
Ale można (łatwo) skonstruować przykład z prawostronnym elementem neutralnym
i lewostronnymi elementami odwrotnymi który nie jest grupą.
Każda taka półgrupa jest izomorficzna z G x Z gdzie G to grupa a Z to
lewostronna półgrupa zer (tzn. xy = x dla dowolnych x, y w Z).
Jest to zbiór par (x, y) gdzie x jest w G i y jest w Z, przy czym (x, y)(t, z) = (xt, yz).
21 paź 11:40
reiner: Czyli wystarczy żeby istniał element jednostronny? Nie musi być spełniony warunek
a◯e=e◯a=a?
21 paź 12:04
Adamm: Tak.
22 paź 18:33