Znajdź element neutralny
studentr: Znajdz element neutralny działania *
a*b=a2+b−1
20 paź 21:37
chichi:
a ∘ e = e ∘ a = a do dzieła
20 paź 21:41
studentr: Źle sformułowałem. Powinno być: sprawdź czy działanie ma element neutralny i uzasadnij
20 paź 21:42
studentr: znam definicje ale wyszło mi e zalezne od a
20 paź 21:43
studentr: i nie wiem co z tym zrobic
20 paź 21:43
studentr: e2+a−1=a2+e−1
e=a e=−a+1
20 paź 21:47
chichi:
a2+e−1 = a
20 paź 21:51
ICSP: Czyli powinieneś wywnioskować, że działanie nie ma elementu neutralnego.
20 paź 21:52
studentr: no tak jeszcze cos innego e=−a2+a+1, ale juz wiem dlaczego nie ma e
Nie ma jedno e musi byc dla kazdego a, a nie dla kazdego a inne e
20 paź 21:59
Adamm:
e*e = e2+e−1 = e skąd e = 1 lub e = −1
Stąd już wynika że nie ma elementu neutralnego (musi być jednoznaczny).
Ale za to, 1*a = (−1)*a = a, więc są to lewostronne elementy neutralne.
21 paź 11:47
Adamm:
W tej kolejności:
1*a = (−1)*a = a, więc są to lewostronne elementy neutralne.
Stąd już wynika że nie ma elementu neutralnego (musi być jednoznaczny).
22 paź 18:35