proszę o rozwiązanie
anna: Reszta z dzielenia wielomianu W (x) = 2x5 + ax4 − 18x3 + bx przez trójmian x2 − x− 6
jest równa 48 − 11x .
Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W (x) przez trójmian x2 + x − 6
jak pogrupować wielomian W(x)
20 paź 19:57
ICSP: Nie grupuj. Znajdź wartości a oraz b i następnie podziel wielomian W przez x2 + x − 6.
W(x) = G(x)(x2 − x − 6) + R(x)
Układ równań:
W(3) = 0 + R(3)
W(−2) = 0 + R(−2)
pozwoli na znalezienie a i b.
20 paź 20:04
mat:
R2= −R1(−x) = −48−11x
20 paź 21:26
proszę o sprawdzenie: | | 35 | | 62 | |
po obliczeniu a = |
| a b = |
| |
| | 19 | | 19 | |
nie wiem czy dobrze
23 paź 20:10
anna: dziękuję już zrobiłam
a = 0
b = 5
26 paź 22:59