Log
Kacper: | 1 | | 1 | |
| log5 8 x3 − 2 log5 y √x + |
| |
| 3 | | 2 | |
Podaj dziedzinę wyrażenia a następnie przedstaw
je w postaci logarytmu pewnej liczby.
20 paź 19:19
wredulus_pospolitus:
i z czym problem?
8x3 > 0
y√x + 1/2 > 0
x ≥ 0
takie masz warunki (chyba że +1/2 jest poza logarytmem)
20 paź 19:25
Kacper: Jest poza logarytmen 😞
20 paź 22:18
Kacper: Jest ktoś chętny do pomocy

🙏
20 paź 22:48
Mila:
D: x>0, y>0
w=log
5(
3√8x3)−log
5(y
√x)
2+log
5(5
1/2
w=log
5(2x)−log
5(y
2x)+log
5(5
1/2)
| | 2x | |
w=log5 |
| +log5(51/2)= |
| | y2*x | |
20 paź 23:08