Podaj przykład form zadaniowych, dla których poniższe formuły są prawdziwe
Filipp: Proszę podać przykład form zadaniowych, dla których poniższe formuły są prawdziwe (podać tok
rozumowania).
a) (∀x φ(x) ∨ ∀x ψ(x)) ⇐⇒ ∀x (φ(x) ∨ ψ(x))
b) ¬∃x ¬(φ(x) ⇒ ψ(x))
Czy rozwiązania:
a)
x∊R
(∀x x2≥0 ∨ ∀x x>0) ⇐⇒ ∀x (x≥0 ∨ x>0)
b)
x∊R
~[(x2≤0) ⇒ (x2≥0)]
Czy rozwiązania a i b są poprawne ?
20 paź 19:12
chichi:
Że tak zapytam z jakiego podręcznika korzystasz?
20 paź 20:43
Filipp: Zestaw dawany przez wykładowcę
20 paź 21:03
Filipp: @chichi Skąd takie pytanie tak w ogóle

?
20 paź 21:16
chichi:
A no stąd, że to podstawowa wiedza z logiki zawarta w każdym podręczniku i tam należy szukać
odpowiedzi i zrozumienia takich problemów, więc pytam z jakiego podręcznika korzystasz
20 paź 21:38
Filipp: Znaczy mi nie chodzi o to żeby ktoś zrobił za mnie zadanie bo lekko mija się to z celem.
Wystarczy że ktoś potwierdzi albo zaneguje moje rozwiązanie i to tyle (no może jeszcze drobny
komentarz co jest nie tak mógłby mi pomóc

)
20 paź 21:45
Filipp: A odpowiadając na pytanie: elementy logiki i teorii mnogości w zadaniach; Wiktor Marek, Janusz
Onyszkiewicz
20 paź 21:52
chichi:
Przetestuj to podstawiając jakieś liczby, no widać, że tutaj będziemy chcieli wziąć jakiegoś
ujemnego x i sprawdzić czy zachodzi równoważnośc
20 paź 21:54
Filipp: Ale dokładnie tak robiłem, tak pisałem te funkcje φ(x) i ψ(x) aby zachodziła równoważność
20 paź 22:04
chichi:
P.S. Ja mówiłem o podręczniku, nie o zbiorze zadań. Ten zbiór zawiera same zadania, bez
rozwiązań więc za wiele Ci nie pomoże
20 paź 22:05
chichi:
No to pokaż jak robisz w (a) dla x = −3 np
20 paź 22:06
Filipp: A to przepraszam, może masz jakiś do polecenia ?
20 paź 22:07
chichi:
Wstęp do matematyki współczesnej − Helena Rasiowa
Wykład ze wstępu do matematyki − Guzicki, Zakrzewski
Wstęp do matematyki i teorii mnogości − Murawski, Świrydowicz
20 paź 22:11
Filipp: x=−3
czyli:
x2≥0 więc 9≥0 czyli T
x>0 więc −3≥0 czyli F
T⋁F=F
po prawej stronie będzie dokładnie to samo więc:
F⇔F=1
20 paź 22:14
Filipp: Teraz zauważyłem że oczywiście ma być: a)
x∊R
(∀x x
2≥0 ∨ ∀x x>0) ⇐⇒ ∀x (x
2≥0 ∨ x>0)
ale to logiczne ponieważ po lewej i prawej stronie jest ta sama funkcja
20 paź 22:16
20 paź 22:19
chichi:
Szanowny Panie, nie mamy o czym rozmawiać jak mi wmawiasz takie rzeczy

P.S. To
logiczne..
20 paź 22:19
Filipp: A więc jeszcze raz na spokojnie:
a)
x∊R
(∀x x
2≥0 ∨ ∀x x>0) ⇐⇒ ∀x (x
2≥0 ∨ x>0)
dla x=−3
(9≥0 ⋁ −3>0) ⇔ (9≥0 ⋁ −3>0)
(1 ⋁ 0)⇔(1⋁0)
(1)⇔(1)
Za powyższe szanownego Pana Chichi przepraszam, brak czasu obfituje w takie głupoty

Lepiej pokazać pokazać co i jak przez forum nie potrafię ale dla −3 zachodzi równoważność
20 paź 22:28
Filipp: "ale to logiczne ponieważ po lewej i prawej stronie jest ta sama funkcja" a co do tego to
chodziło mi o błąd nie uwagi i źle przepisane rozwiązanie z zeszytu. Chociaż widać że po lewej
i prawej stronie musi być ta sama funkcja.
20 paź 22:29
janek191:
Tam są formy zdaniowe, a nie zadaniowe
21 paź 11:02
ite: co do uwag z 22:29
a) (∀x φ(x) ∨ ∀x ψ(x)) ⇔ ∀x (φ(x) ∨ ψ(x))
Po obu stronach znaku równoważności występują te same predykaty (φ(x) i ψ(x)), więc jeśli jako
predykaty wybrałeś dwie (relacje) nierówności, to muszą się pojawić tam gdzie te predykaty
czyli po obu stronach nierówności.
Formuła a) być prawdziwa dla każdego argumentu z dziedziny, która wybrałeś. Czyli dla
każdej liczby rzeczywistej, a nie tylko dla x=−3.
W rachunku predykatów rozróżnienie dla każdego, dla żadnego, istnieje jest podstawą. U Cb to
poginęło i pewnie dlatego chichi wzywał do kontaktu z podręcznikiem.
21 paź 11:57