Logarytm
Kacper: log2 1xy2 − log x−1 = − 12 log y4
Wykaż, że dla dowolnych x, y, z ∊ R+ podana równość jest prawdziwa
20 paź 18:35
Kacper: Jest ktoś chętny do pomocy
20 paź 18:53
janek191:
W I wierszu nie ma z
20 paź 18:53
Kacper: ,,z,, pojawią się w innych przykładach zadania 😉
20 paź 18:56
janek191:
Jakie są podstawy tych logarytmów?
20 paź 18:59
Szkolniak: Zapisuj ułamki za pomocą ''U'', a nie ''u'', wtedy będzie czytelniej
| | 1 | | 1 | |
log2( |
| )−log(x−1)=− |
| log(y4) |
| | xy2 | | 2 | |
| | 1 | |
log2( |
| )+log(x)=−2log(y) |
| | xy2 | |
−log
2(xy
2)+log(x)=−2log(y)
log(x)+2log(y)=log
2(xy
2)
log(x)+log(y
2)=log
2(xy
2)
log(xy
2)=log
2(xy
2)
Na pewno dobrze przepisałeś?
20 paź 18:59
Kacper: Źle. Logarytm beż 2 w podstawie
20 paź 19:05
Kacper: | | 1 | | 1 | |
log |
| − log x−1 = − |
| log y2 |
| | xy2 | | 2 | |
20 paź 19:06
Kacper: Teraz jest poprawnie
20 paź 19:07
janek191:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1*x | |
L = log |
| − log |
| = log ( |
| : 1x) = log |
| = |
| | x y2 | | x | | x y2 | | x y2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= log |
| = log ( |
| )0,5 = log ( y4)−0,5=− |
| log y4 = P |
| | y2 | | y4 | | 2 | |
20 paź 20:28