proszę o rozwiązanie
anna: Wykres funkcji f (x) = x3 − 6x2 + 3x − 7 przesunięto o wektor → v i wyniku tej operacji
otrzymano wykres, który
jest symetryczny względem początku układu współrzędnych. Wyznacz współrzędne wektora →v .
nie wiem jak obliczyć współrzędne wektora
20 paź 15:47
Mila:
v=[a,b]
1) f(x−a)+b=g(x)
f(x−a)+b=(x−a)3−6(x−a)2+3*(x−a)−7+b=
=x3−3x2a+3xa2−a3−6(x2−2ax+a2)+3(x−a)−7+b=
=x3−3x2a+3xa2−a3−6x2+12ax−6a2+3x−3a−7+b= grupujemy wyrazy
=x3+x2*(−3a−6)+x*(3a2+12a+3)+(−a3−6a2−3a+b−7)
2) g(x)− funkcja nieparzysta⇔
g(−x)=−g(x)
L=−x3+x2*(−3a−6)−x(3a2+12a+3)+(−a3−6a2−3a+b−7)
P=−x3−x2*(−3a−6)−x*(3a2+12a+3)−(−a3−6a2−3a+b−7)
Aby L=P to:
(−3a−6)=3a+6 ⇔6a+12=0⇔a=−2
i
(−a3−6a2−3a+b−7)=a3+6a2+3a−b+7
2a3+12a2+6a−2b+14=0
−2*8+12*4−12−2b+14=0
b=17
v=[−2,17]
sprawdź rachunki
20 paź 17:01
anna: dziękuję bardzo
20 paź 18:02