Kombinatoryka
xMOROx: Na ile róznych sposobów mozna ustawic w ciag liczby 0, 1, . . . , 9, tak by miedzy 1 i 2 było
dokładnie
k innych liczb? gdzie k ∊ {0,1,2,...,8}
19 paź 20:46
Mila:
1)k=0
{(1,2),0,3,4,5,6,7,8} masz 8 elementów do przestawienia ((1,2) traktujesz jako 1 element)
1 i 2 przestawiamy między sobą na dwa sposoby, całość na 8! sposobów.
2!*8! − liczba ustawień ( o ile nie jest ustalone w jakiej kolejności mają być 1 i 2.)
2) k=1
{(1 ▭2),0,3,4,5,6,7}−
2!*7!*7 cały układ (1 ▭2) ma 7 możliwości zmiany miejsca
{0,3,4,5,6,7,8} ustawimy na 7! sposobów
3) k=3
{(1▭▭2),0,3,4,5,6}
2!*7!*6
itd
19 paź 22:16