Oblicz:
Magda: Oblicz: 232122−2
19 paź 18:30
wredulus_pospolitus:
czy to chodzi o:
2
3 * 2
1/2 * 2
−2
19 paź 18:32
wredulus_pospolitus:
jeśli tak to zastosujemy własności potęg:
ab * ac = ab+c
23 * 21/2 * 2−2 = 23 + 1/2 + (−2) = 23/2
19 paź 18:32
anonimxx: tak. bo żle mi się napisało
19 paź 18:33
anonimxx: to znacvzy nie to jest wszystko razem napisane, nie ma znaku mnożenia między tymi liczbami
19 paź 18:33
wredulus_pospolitus:
nie trzeba pisać znaku mnożenia, np.
2x oznacza tyle samo co 2*x ... po prostu robimy 'skrót myślowy' i tego znaku mnożenia nie
piszemy, ale wiemy że on tam jest
19 paź 18:34
anonimxx: ?
19 paź 18:38