Do kubka zawierającego 100 g wody o temperaturze 10°C wrzucono rozgrzany kawałek
Fizyk: Do kubka zawierającego 100 g wody o temperaturze 10°C wrzucono rozgrzany kawałek stali o masie
50 g. Po wyrównaniu się temperatur wody i stali w naczyniu okazało się, że woda ogrzała się o
15°C. Jaka była początkowa temperatura stali? Przyjmij, że ciepło właściwe stali jest równe
450 J/kg K.
19 paź 12:21
kerajs:
T
0=10
o C
T
k=ΔT+T
0=25
o C
T
p=?
m
wodyc
wody(T
k−T
0)=m
stalic
stali(T
p−T
k)
| | mwodycwody(Tk−T0) | |
Tp=Tk+ |
| |
| | mstalicstali | |
PS
Akurat w tym zadaniu przechodzenie na skalę Kelwina nie jest konieczne, lecz będzie mile
widziane.
20 paź 07:58
daras: moim zdaniem nie ma większego sensu
20 paź 08:17