−1 | 1 | |||||||||||||||||||||
y' = | + | |||||||||||||||||||||
|
|
y | ||
, | ||
x |
| 1 | ||||||||||||||||||||||||
zostaje mi w jakiejś postaci y lub x (np. | − | ||||||||||||||||||||||||
|
|
1 | ||
wtedy zrobić z tym | z licznika). Czy ktoś mógłby mi pomóc, jak przekształcić poprawnie | |
x |
x(1−y) | ||
Twoja prawa strona równania równa jest | , więc czy na pewno jest to równanie | |
y(x−y) |
1 | 1 | |||||||||||||||||||||
y'=− | + | |||||||||||||||||||||
|
|
x | x | |||
y' = − | + | |||
x−y | xy−y2 |
−xy | x | |||
y' = | + | |||
y(x−y) | y(x−y) |
−xy+x | ||
y'= | ||
y(x−y) |
−x(y−1) | ||
y'= | ||
y(x−y) |
dy | x(y−1) | ||
=− | |||
dx | y(x−y) |
dy | x(y−1) | ||
+ | =0 | ||
dx | y(x−y) |
dy | ||
y(x−y) | +x(y−1)=0 | |
dx |
dx | ||
x(y−1) | +y(x−y)=0 | |
dy |
1 | ||
x= | ||
u |
u' | ||
x'=− | ||
u2 |
y−1 | u' | 1 | ||||
( | )(− | )+y( | −y)=0 | |||
u | u2 | u |
y−1 | y | |||
− | u'+ | −y2=0 | ||
u3 | u |
y | y−1 | ||
−y2= | u' | ||
u | u3 |
y2 | y | |||
u'=− | u3+ | u2 | ||
y−1 | y−1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |