proszę o rozwiązanie
anna: Okrąg wpisany w trójkąt ABC jest opisany równaniem
x2 + y2 − 10x + 6y + 29 = 0.
Punkty styczności tego okręgu z bokami AC i BC trójkąta ABC leżą na prostej
o równaniu: x − y − 7 = 0 . Wyznacz współrzędne wierzchołka C trójkąta ABC .
(x + 5)2 + (x − 3)2 =5
S = ( − 5 ; 3) r = √5
nie wiem co dalej
19 paź 08:37
anna: żle zapisałam środek okręgu
(x−5)2 + (y + 3)2 = 5
S =( 5 : −3) r =√5
19 paź 08:46
janek191:

( x − 5)
2 + ( y + 3)
2 = 5
S = ( 5, − 3) r =
√5
( x − 5)
2 + ( y + 3)
2 = 5
y = x − 7
Rozwiąż ten układ równań.
19 paź 08:56
janek191:
19 paź 09:03
janek191:
Dokończ
19 paź 09:07
janek191:

K = ( 3, − 4)
L = ( 6, − 1)
Proste:
y = − 2 x + 2 i y = −
1 2 c + 2
19 paź 09:27
janek191:
Miało być y = −12 x + 2
19 paź 09:28
anna: obliczyłam że C = (0 ; 2)
czy to jest dobrze
dziękuję bardzo
19 paź 09:44
janek191:
19 paź 09:48
janek191:
A jak wyznaczyłaś równania prostych?
19 paź 09:50
chichi:
Nie trzeba wyznaczać równań dwóch prostych
19 paź 11:25
anna: układ równań dla prostych KC i LC ponieważ KC ⊥ SK i LC ⊥ SL
19 paź 18:38
janek191:
19 paź 18:47
Mila:
II sposób:
1) Równanie stycznej do okręgu w P=(x0,y0)∊okręgu o środku S=(a,b)
(x−a)2+(y−b)2=r2
s: (x0−a)*(x−a)+(y0−b)*(y−b)=0
2)
W twoim zadaniu:
( x − 5)2 + ( y + 3)2 = 5
K=(3,−4)
styczna w K=(3,−4) :
(3−5)*(x−5)+(−4+3)*(y+3)=0
dokończ
19 paź 19:24
anna: styczna do okręgu w punkcie K = (3 ; −4) to
y = −2x +7
styczna do okręgu w punkcie L = ( 6 ; −1) to
czyli
| | −1 | | 1 | |
−2x +7 = |
| x − |
| ⇒ x = 5 to y = −3 |
| | 2 | | 2 | |
czyli C = (5 −3) ale ten wynik nie jest równy C = ( 0 ; 2)
według mnie wynik powinien być taki sam gdzie jest błąd
19 paź 23:21
chichi:
Styczna do okręgu w punkcie K dana jest równaniem y = − 2x + 2
| | 1 | |
Styczna do okręgu w punkcie L dana jest równaniem y = − |
| x + 2 |
| | 2 | |
Widać po wyrazie wolnym, że przetną się w punkcie (0, 2). Nie wiem jak wyznaczalas równania
tych stycznych, możesz pokazać?
19 paź 23:48
janek191: K = (3, −4) S = ( 5, −3)
Współczynnik kierunkowy prostej KS
| | −3 − (−4) | | 1 | |
a1 = |
| = |
| |
| | 5 − 3 | | 2 | |
więc współczynnik kierunkowy prostej KC do niej prostopadłej
| | 1 | |
b1 = − 2 bo |
| *(−2) = − 1 |
| | 2 | |
zatem
y = b
1 x + k
y = −2 x + k Podstawiam współrzędne K
− 4 = −2*3 + k ⇒ k = 2
y = − 2 x + 2
=============
Dalej analogicznie

L = ( 6, −1) S = ( 5 , − 3)
itd.
20 paź 07:50
anna: dziękuję bardzo
ja sprawdzałam wzór na równanie stycznej którą podała Mila 19 paż 19:24
już rozwiązałam i C =(0 ;2)
20 paź 08:55
Mila:
19:24 Wzór jest błędny. Literówka.
Poprawka:
Równanie stycznej do okręgu w P=(x
0,y
0)∊okręgu o środku S=(a,b)
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
s: (x0−a)*(x−x0)+(y0−b)*(y−y0)=0
1)
K = (3, −4)=(x
0,y
0), S = ( 5 , − 3)
s
1: (3−5)*(x−3)+(−4+3) (y+4)=0⇔
−2*(x−3)−(y+4)=0
−2x+6−y−4=0
y=−2x+2
2)
L = ( 6, −1) S = ( 5 , − 3)
s
2: (6−5)(x−6)+(−1+3)*(y+1)=0⇔
x−6+2*(y+1)=0
x−6+2y+2=0
x+2y−4=0
x−4=−2y
======
3)
x=0, y=2
C=(0,2)
============
20 paź 13:34
anna: dziękuję jeszcze raz
literówki zdarzają się
20 paź 15:41