Sprawdzenie rozwiązania zadania.
niunie2k: Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Wypisz wszystkie możliwe wyniki rzutów w
tabelce. Ile jest wyników, w których suma wyrzuconych oczek należy do zbioru rozwiązań
nierówności x2 − 8x + 12 < 0.
Uzupełniłem tabele, delta równa się 16, x1 = 2, x2 = 6
Czy odpowiedź to że jest 6 wyników? Zaznaczyłem wszystkie 6 w tabeli oraz jedną 2.
18 paź 23:19
I'm back:
A co z tymi wyrzucanymi wynikami robisz?
18 paź 23:22
niunie2k: wszystkie możliwe wyniki wpisałem do tabeli
18 paź 23:25
I'm back:
Masz mozliwosci
1,3 − 3,1
1,4 − 4,1
2,2
2,3 − 3,2
Czyli w sumie 7 możliwości
18 paź 23:26
niunie2k: suma 1,3 to 4, x1 wynosi 2 a x2 wynosi 6, dlaczego mam to wpisac jako mozliwosc? Jakbys mogl to
wytlumacz bo nie rozumiem za bardzo haha
18 paź 23:28
chichi:
x2−8x+12 < 0 ⇔ x∊(2, 6)
Zatem interesują nas sumy oczek ze zbioru {3, 4, 5}
(1) A − suma oczek równa 3, A = {(1, 2), (2, 1)} ⇒ |A| = 2
(2) B − suma oczek równa 4, B = {(1, 3), (3, 1), (2, 2)} ⇒ |B| = 3
(3) C − suma oczek równa 5, C = {(1,4), (4, 1), (2, 3), (3, 2)} ⇒ |C| = 4
|A| + |B| + |C| = 2 + 3 + 4 = 9
18 paź 23:30
niunie2k: dlaczego suma oczek rowna 3,4,5 jak x1 i x2 to 2 i 6? Nie za bardzo rozumiem
18 paź 23:38
chichi:
Rozwiąż proszę tę nierówność x
2 − 8x + 12 < 0 i podaj zbiór rozwiązań nierówności
18 paź 23:39
chichi:
18 paź 23:43
niunie2k: dobra, całkowicie mi się pomyliło, teraz rozumie hahahah
18 paź 23:44
niunie2k: dziękuje bardzo jeszcze raz za pomoc
18 paź 23:44
chichi:
@
wredulus−pospolitus zapomniałeś o sumie oczek równej 3
18 paź 23:45
chichi:
@
niunie2k na zdrowie
18 paź 23:45