matematykaszkolna.pl
Logika Szkolniak: Napisz zaprzeczenia zdań. Zdanie: Jeśli funkcja f jest rosnąca, to funkcja −f jest malejąca. Czy zaprzeczenie będzie brzmiało tak: Funkcja f jest rosnąca i funkcja −f jest nierosnąca?
18 paź 22:35
chichi: Prawo negacji implikacji: ¬(p → q) ↔ p ∧ ¬q U Ciebie: p − funkcja f jest rosnąca q− funkcja −f jest malejąca
18 paź 22:38
Szkolniak: Prawo przed chwilą poznałem, pytanie czy dobrze to opisałem? Chociaż można chyba jeszcze w ten sposób: Funkcja f jest rosnąca i nieprawdą jest, że funkcja −f jest malejąca. Dobrze to rozumiem?
18 paź 22:41
chichi: Oczywiście, że tak sprawdź jak są oznaczone zadania przeze mnie
18 paź 22:46
chichi: zdania**
18 paź 22:47
Szkolniak: Nie jest to dla mnie takie oczywiste więc wolałem spytać, dzięki za pomoc emotka
18 paź 22:55
chichi: Zastanów się czy bez oznaczania zdań Twój zapis jest równoważny mojemu, mianowicie czy to, 'nieprawda, że funkcja −f jest malejąca' jest równoważne temu, ze 'funkcja −f jest nierosnąca' nie miałeś przypadkiem na myśli niemalejąca?
18 paź 23:00
Szkolniak: Masz rację, powinno być niemalejąca, bo jeśli stwierdzamy, że −f jest malejąca, to zaprzeczeniem tego zdania jest, że −f jest rosnąca lub stała, innymi słowy niemalejąca.
18 paź 23:11
chichi: Super, że rozumiesz, bywaj zdrów
18 paź 23:22