liczby zespolone
nikooo: liczby zespolone: oblicz
5√(1−j√3) (−2+2j)
(1−j√3)(2j−2) = 2 ( cos pi/3 + jsin pi/3 ) * 2√2 (cos 3/4pi + jsin 3/4pi) = 2 5/2 cos
5/12pi + jsin 5/12 pi
... i tak dalej problem jest w tym, że nie wiem skąd sie wzieło 5/12 pi dlaczego od 3/4 pi
zostało odjęte pi/3 zamiast dodane jak to jest we wzorze?
18 paź 21:50
Mila:
Liczba pod pierwiastkiem:
(1−i
√3)*(−2+2i)
z=(1−i
√3)
|z|=
√1+3=2
| | 1 | | √3 | |
cosφ= |
| , sinφ=− |
| kąt IV ćwiartki |
| | 2 | | 2 | |
| | 5π | | 5π | |
z=2*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
v=−2+2i
|v|=
√22+22=2
√2
| | √2 | | √2 | |
cosα=− |
| , sin α= |
| − kąt II ćwiartki |
| | 2 | | 2 | |
| | 3π | | 3π | |
v=2√2*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | 5π | | 5π | | 3π | | 3π | |
z*v=2*(cos |
| +i sin |
| )*2√2*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | |
Przy mnożeniu liczb w postaci tryg. mnożymy moduły, a argumenty dodajemy
| | 5π | | 3π | | 5π | | 3π | |
z*v=4√2*(cos( |
| + |
| )+i sin( |
| + |
| ) ) |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | |
| | 29 | | 24 | | 5 | | 5 | | 5π | |
cos( |
| π)=cos( |
| π+ |
| π)=cos( |
| π+2π)=cos |
| |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
dalej już wiesz ?
18 paź 22:15
nikooo: tak, rozumiem co się dalej dzieje. Ahh te wyznaczanie kąta. Dziękuje
18 paź 22:23
Mila:

Zaznacz punkt w układzie wsp. i od razu zobaczysz kąt .
z=−2+ 2i
Punkt : (−2,2)
Widać ,że: |−2+ 2i|=2
√2
18 paź 22:31