Pomoc z zadaniem.
Maciek: Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Wypisz wszystkie możliwe wyniki rzutów.
Ile jest wyników, w których iloczyn wyrzuconych oczek należy do zbioru rozwiązań nierówności
x2 − 6x + 16 ≤ 0
Rozpisałem wszystkie możliwe wyniki rzutów, lecz co dalej? Próbując obliczyć deltę wychodzą mi
jakieś niesamowite wyniki, nie jestem pewien czy jestem zaspany czy to zadanie jest bez sensu.
18 paź 21:49
Maciek: Zatrzymuje się na momencie kiedy z delty wychodzi mi −28, już dalej nie wiem co mam totalnie
zrobić.
18 paź 21:50
chichi:
x
2−6x+16 = x
2−6x+9+7 = (x−3)
2+7 ≥ 7
18 paź 21:50
Maciek: O kurcze, mógłbym mi wytłumaczyć co dokładnie zrobiłeś?
18 paź 21:51
chichi:
Niech f(x) = x
2−6x+16 wówczas ja pokazałem, że f
min(x) = 7, a oni się pytają kiedy funkcja
f przyjmuje wartości mniejsze bądź równe zero.. Odpowiedź brzmi nigdy! Nie ma takiego 'x'
18 paź 21:54
chichi:
Zatem zbiór rozwiązań tej nierówności jest zbiorem pustym, zatem odp. do zadania to?
18 paź 21:56
Maciek: Jest 0 wyników?
18 paź 21:57
chichi:
Voilà
18 paź 21:59
Maciek: Coś sądzę że jak tak zapisze to nauczycielka się trochę przypie*doli, ale jakoś dam radę,
przecież w końcu wykonałem zadanie haha
18 paź 22:00
chichi:

To możesz zrobić również tak:
Niech f(x) = x
2−6x+16
(1) a > 0
| | b | | −6 | |
(2) p = − |
| = − |
| = 3 |
| | 2a | | 2*1 | |
(3) Δ = b
2−4ac = (−6)
2−4*1*16 = −28 < 0 (brak miejsc zerowych)
| | Δ | | 28 | |
(4) q = − |
| = − |
| = 7 |
| | 4a | | 4*1 | |
(5) W = (3, 7)
Z powyższych obserwacji możemy stwierdzić iż zbiorem wartości funkcji f jest zbiór [7, +
∞],
zatem funkcja f nie przyjmuje wartości niedodatnich, stąd zbiorem rozwiązań nierówności
x
2−6x+16 ≤ 0 jest zbiór pusty, to już powinna uznać (tamto oczywiście też)
18 paź 22:06
mat:
Δ<0 i ramiona paraboli do góry
to f(x)≤0 − sprzeczność x∊∅
p=0
18 paź 22:10
chichi:
Rzecz jasna zbiorem wartości funkcji jest zbiór [7, +
∞) byłem skupiony na pisaniu tekstu i
przypadkiem dałem nawias domknięty przy nieskończoności... dureń ze mnie
18 paź 22:14