Monotoniczność ciągu
Michał: Określ monotoniczność ciągu an=11!+12!+13!+ ... + 1n! + 2(n+1)!
18 paź 20:42
wredulus_pospolitus:
a
n+1 − a
n = ...
wniosek
18 paź 20:44
wredulus_pospolitus:
I dlaczego w ostatnim ułamku nagle pojawiło się 2 w liczniku ?
18 paź 20:45
Michał: No właśnie tak jest w zadaniu, i to mnie trochę gubi, bo zakładając, że nie ma tego 2/(n+1)!,
to ta różnica jest równa 1/(n+1)!, prawda?
18 paź 20:47
Michał: Czy może być tak, że są to tak jakby dwa ciągi? Jeden to suma odwrotnosci silni, a drugi to ten
jednoelementowy?
18 paź 20:48
wredulus_pospolitus:
nadal −−− robisz różnicę i jedziesz
18 paź 20:48
Michał: Wyszło mi −n/(n+1)!
18 paź 20:52
I'm back:
Jaki z tego wniosek?
18 paź 20:55
Michał: Że jest malejąca, tylko czy jest to dobry wynik (w sensie ten ułamek)?
18 paź 20:56
wredulus_pospolitus:
I raczej powinno Ci wyjść:
| 2 | | 1 | | 2 − (n+1) | | 1−n | |
| − |
| = |
| = |
| |
| (n+1)! | | n! | | (n+1)! | | (n+1)! | |
ale to niewiele zmienia
18 paź 20:58
wredulus_pospolitus:
w sumie to winno być:
| | 2 | | 1 | | −n | |
an+1 − an = |
| − |
| = |
| |
| | (n+2)! | | (n+1)! | | (n+2)! | |
patrząc na konstrukcję tego ciągu
18 paź 20:59
Michał: Okej, dzieki
18 paź 21:06
Michał: Faktycznie, u mnie była literówka
18 paź 21:07