Wyznacz dziedzinę funkcji
Diho Orangutan: Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=arcsin(x−2)
Znajdź wzór funkcji odwrotnej
18 paź 17:50
chichi:
D: −1 ≤ x−2 ≤ 1 ⇔ x∊[1, 3]
18 paź 18:18
josef bratan: Jak można obliczyć dziedzine?
18 paź 18:30
chichi:
Jak już to wyznaczyć, podałem przecież sposób
18 paź 18:31
Szkolniak: Funkcja f jest różnowartościowa, zatem:
y=arcsin(x−2)
sin(y)=sin(arcsin(x−2))
sin(y)=x−2
x=sin(y)+2 → f−1(x)=sin(x)+2
18 paź 18:35
chichi:
Ja nie widziałem drugiej część pytania. Wyznacz jeszcze dziedzinę funkcji odwrotnej
18 paź 18:45
josef bratan: dobra wyznaczanie dziedziny już wiem jak. x∊[1,3]. Zbiór wartości [−π/2,π/2].
Sprawdzam różnowartościowość f(x1) = f(x2), czyli arcsin (x1−2) = arcsin (x2−2)
arcsin x1 = arcsin x2 i z jakiejś właśności funkcji cyklometrycznych wychodzi mi, że x1=x2?
18 paź 19:05
chichi:
Nie trzeba sprawdzać oczywistości zaprawdę arcus sinus jest funkcją odwrotną do sinusa, zatem
obie te funkcje są różnowartościowe (oczywiście na odpowiednim obcięciu)
18 paź 19:32
janek191:

g(x) = f
−1(x)
18 paź 19:38