Indukcja
anonim123: Dla n>= 4
4n−1>3n2+5 trzeba obliczyć indukcyjnie
18 paź 14:36
wredulus_pospolitus:
no to dajesz ... czekam na to co stworzyłaś
18 paź 14:40
student: po co spamujesz wredulus
pospolitus
18 paź 14:45
wredulus_pospolitus:
@student ... bo lubię.
A anonimoska już mnie zna z tego forum, ja ją znam ... więc oboje wiemy, że nie podchodzi do
zadania po to by dostać gotowca bez zrobienia samej żadnej pracy.
Rozumiem, że dla niektórych może to być niespotykane podejście do życia − i dlatego też tym
bardziej chcę jej pomóc.
18 paź 14:48
student: nikomu nie pomagasz spamując
18 paź 14:54
ICSP: Indukcja nie służy do obliczania.
Indukcją dowodzi się twierdzenia.
18 paź 14:55
wredulus_pospolitus:
@student ... jak już wcześniej napisałem −−− zdaję sobie sprawę z tego, że nie dla każdego
takie podejście do życia jest znane (jeżeli masz problem i zwracasz się na forum o pomoc, to
jesteś przygotowany i potrafisz pokazać/zrobić chociaż część zadania) i może się to wydawać
dziwne, że ktoś nie pisze od razu gotowca − 'przecież po to tu jesteście'. Wydaje mi się, że
Ty właśnie jesteś jedną z tym osób, która nie jest w stanie tego ogarnąć i dlatego
zareagowałeś tak jak zareagowałeś.
tak czy siak − poczekam aż 'anonimka' pokaże coś tam stworzyła. A jak Ci się to nie podoba ...
to napisz rozwiązanie, nie powinno to stanowić większego problemu dla Ciebie (zapewne jesteś
na II roku skoro w zespolonych siedzisz).
18 paź 15:01
student: 4n−1 > 3n2+5
sprawdzenie dla n=4:
L = 43 = 64
P = 3*42+5 = 53
L > P
założenie dla n=k:
4k−1 > 3k2+5
dowód dla n=k+1:
4k−1 > 3k2+5
4k > 12k2+20 = (3k+1)2+5 + 3k2−6k+14 = (3k+1)2+5 + 3(k−1)2 + 11 > (3k+1)2+5
c.n.w
18 paź 15:13
Tajwańska podróba 6-latka: Jan Kraszewski z forum matematyka.pl by się przyczepił , ale jak na studenta całkiem nieżle
18 paź 15:18
wredulus_pospolitus:
pragnę zauważyć, że nie udowodniłeś tego co miałeś
miałeś udowodnić nierówność 4k > 3(k+1)2 + 5 a nie (3k+1)2 + 5
18 paź 15:18
student: faktycznie
to jeszcze raz:
4k−1 > 3k2+5
4k > 12k2+20 = 3(k+1)2+5 + 9k2−6k+12 = (3k+1)2+5 + (3k−1)2 + 11 > (3k+1)2+5
18 paź 15:41
chichi:
U mnie zakazywano używania tego 'k' bo po co ono w ogóle?
18 paź 15:49
18 paź 15:55
wredulus_pospolitus:
anonimusku −−− za dużo kombinowania.
indukcja to jest ten sam schemat który powtarza się za każdym razem:
1) sprawdzamy dla najmniejszej liczby (aż trafimy na pierwszą dla której zachodzi to co mamy
udowodnić)
2) zakładamy, że zachodzi to dla jakiejś j'tej
3) sprawdzamy czy będzie zachodzić dla k+1 ... i tutaj w 99% przypadków wychodzimy z lewej
strony .. przekształcamy tak aby uzyskać postać z lewej strony z punktu (2) ... podstawiamy
prawą stronę z punktu (2) ... i szacujemy bądź łączymy w taki sposób aby dojść do prawej
strony z punktu (3).
nie przerzucamy po nierówności/równości w punkcie (3) ... idziemy od lewej do prawej
(ewentualnie od prawej do lewej ... ale to przeważnie jest o wiele bardziej skomplikowane)
18 paź 15:59
wredulus_pospolitus:
Więc skoro w lewej stronie w (2) masz 4k−1
to z 4k chcesz uzyskać właśnie taką postać ... i później lecisz dalej ograniczając co tam
trzeba
18 paź 16:00
wredulus_pospolitus:
@chichi −−− no widzisz ... a ja byłem uczony (w podstawówce) że mamy trzy kroki indukcyjne i te
trzy należało napisać ... i właśnie zapomnienie kroku 2 było średnio przyjmowane przez
nauczycielkę.
18 paź 16:04
chichi:
@
anonim123
Nie wiem jak inni, ale ja polubiłem porządek i formalizm w matematyce już po 1 roku, zacząłem
aktualnie 2 rok. Jak patrzę na te Twoje zapisy, przejścia i bałagan, to aż szczypią oczy.
Wybacz, ale od studenta matematyki powinno się nieco więcej wymagać

P. S. Wielu z mojej uczelni nawet nie podjęłoby się sprawdzania tego w tej formie jakie Ty
prezentujesz.
18 paź 16:04
chichi:
@
wredulus−pospolitus nie chodziło mi o drugi krok tylko wprowadzenie 'k'. W drugim kroku
wystarczy napisać, że zakładamy, że zachodni dla n. To przejście typu x
2+5x+6=0 na t
2+5t+6=0
18 paź 16:10
anonim123: Dziękuję za pomoc
18 paź 16:19
anonim123: nie przeszkadza mi to, że Wredulus oczekuję trochę więcej zaangażowania w rozwiązywaniu zadań
18 paź 16:29
anonim123: Mam jeszcze jedno pytanie skąd wiedzieć jak należy to rozpisać tutaj 12k2+20?
18 paź 17:02
wredulus_pospolitus:
4n = 4n−1 ≥ z (2) ≥ 4*(3k2 + 5) = 12k2 + 20
z tego skrótu myślowego
18 paź 17:04
wredulus_pospolitus:
oczywiście pomieszałem 'n' i 'k' w tej nierówności

ale licze na to, że załapiesz o co chodzi
18 paź 17:05
anonim123: OK. Dzięki
18 paź 17:10