Udowodnij za pomocą indukcji
J: ∀n∊N (n+1)(n+2)....2n / n! ≥ 4/(k+1)
18 paź 11:16
J: 4/(n+1), pomyłka
18 paź 11:16
wredulus_pospolitus:
I problem napotykamy w którym dokładnie momencie ?
Co samodzielnie jesteś w stanie zrobić ?
18 paź 11:33
J: 1) n=1
L=2 P=2 L≥P
2) Zał: n=k
∀k∊N (k+1)(k+2)....2k / k! ≥ 4/(k+1)
T: n=k+1
∀k∊N (k+2)(k+3)....2(k+1) / (k+1)! ≥ 4/(k+2)
Teraz nie wiem, jak skorzystać z założenia, żeby udowodnić tezę.
18 paź 11:40
J: wychodzi mi nierówność 4k(2k+1)/(k+1)2 ≥ 4/k+2 po wyłączeniu z (k+1)! k!(k+1), ale nic mi to
nie daje
18 paź 11:45
wredulus_pospolitus:
3)
| (k+2)(k+3)...(2k)(2k+1)(2k+2) | |
| = |
| (k+1)! | |
| | (k+2)(k+3)...(2k) | | (2k+1)(2k+2) | |
= |
| * |
| = |
| | k! | | (k+1) | |
| | (k+1)(k+2)(k+3)...(2k) | | (2k+1)(2k+2) | |
= |
| * |
| ≥ // z (2) // ≥ |
| | k! | | (k+1)2 | |
| | 4 | | (2k+1)(2k+2) | | 4 | | 4k+2 | | 4 | | 4 | |
≥ |
| * |
| = |
| * |
| > |
| *1 > |
| |
| | k+1 | | (k+1)2 | | (k+1) | | k+1 | | k+1 | | k+2 | |
c.n.w.
18 paź 12:03
J: Bardzo dziękuję, to było łatwiejsze niż myślałem
18 paź 12:05