Na ile różnych sposobów można wybrać z n osób komitet, a z komitetu jego zarząd
xMOROx: Witam czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak się zabrać za to zadanie? "Na ile różnych sposobów
można wybrać z
n osób komitet, a z komitetu jego zarząd, jeśli zarówno komitet jak i zarząd mogą liczyć od 0
do n osób
18 paź 08:47
wredulus_pospolitus:
Musimy rozpatrzeć wszystkie możliwości powołania komitetu.
1) Na wstępie zastanawiamy się nad tym czy mamy podaną sztywną wielkość komitetu. Nie.
....
....
| | | |
czyli (gdybyśmy nie wybierali jeszcze zarządu) mielibyśmy ∑i=0n | |
| | |
ale mamy jeszcze wybrać zarząd.
zarząd wybierany jest z członków komitetu. Związku z tym będziemy (dla konkretnego 'i'
odpowiadającego liczbie osób w komitecie) wybierać analogicznie do tego jak wybieraliśmy
komitet dla 'n' osób.
| | | |
Więc dla każdego 'i' indywidualnie trzeba policzyć: ∑j=0i | |
| | |
Ostatecznie otrzymując takie wyrażenie:
| | | | | | | |
∑i=0n ( | *∑j=0i | )) = ∑i=0n 2i * | = (1+2)n = 3n |
| | | | |
18 paź 10:10
wredulus_pospolitus:
Zastosowałem tutaj wzór na dwumian Newtona:
| | | |
(x + y)n = ∑i=0 n | xn−i * yi |
| | |
18 paź 12:08