Czy funkcja jest okresowa
sinus: Czy funkcja f(x)=sin2x jest okresowa?
f(x+T) = sin2(x+T)=(sin(x+T))2 = (sin(x+2π))2 = (sinx)2 = sin2x = f(x) czyli to f.
okresowa
Moje pytanie to czemu za T podstawiamy 2π i czemu potem ono znika?
2.
f(x) = sinx2
f(x+T) = sin(x+T)2 = sin(x2+2xT+T2) f. nie jest okresowa, bo przy T stoi x
Moje pytanie co zrobić gdyby nie było tego x przy T i czemu ten x przeszkadza?
17 paź 21:23
wredulus_pospolitus:
podstawiamy 2π bo wiemy że okresem funkcji g(x) = sinx jest właśnie 2π ... a znika ... bo to
jest okres funkcji g(x) = sinx

albo jak wolisz − stosujemy wzory redukcyjne
17 paź 21:25
wredulus_pospolitus:
Tx powoduje że nie masz stałego okresu ... ponieważ chcemy uzyskać:
sin(x2) = sin(x2 + 'coś' ) a to 'coś' musi być postaci 2k*π (najlepiej 2π) bo taki okres ma
funkcja sin x.
tym 'coś' u Ciebie jest Tx + T2 ... gdyby nie było tego 'x' to byśmy mieli T + T2 = 2π −−>
T2 + T − 2π = 0 −−−> możemy wyznaczyć T1 i T2 dla których będziemy mieli rozwiązanie.
natomiast ten 'x' wszystko psuje, ponieważ:
Tx + T2 = 2π −−−> T2 + Tx − 2π = 0 będzie miało jakieś T1 i T2 dla x=1 ... ale INNE
wartości T1 i T2 dla wartości x=2, a jeszcze inne dla wartości x = 2√2π, itd.
związku z tym −> 'okres' zależy od wartości zmiennej x, co przeczy temu że jest stały (i
niezależny od zmiennej x).
17 paź 21:30
sinus: Ok, rozumiem, a co jeśli miałbym na przykład (sin(x+4π))2 ? Co wtedy dzieje się z tym 4π?
17 paź 21:46
wredulus_pospolitus:
wzory redukcyjne:
sin(x+4π) = sin(x + 2*2π) = sinx
17 paź 21:48
sinus: Okej, dziękuję
17 paź 21:53
sinus: Jednak mam jeszcze jedno pytanie co gdyby było (sin(x+2T))2
wtedy 2T=2π −> T=π ? czy aby udowodnić że dana funkcja jest okresowa trzeba f(x+T) sprowadzić
do f(x)?
17 paź 22:06
wredulus_pospolitus:
zauważ, że T oznacza najmniejszy możliwy okres ... aby wykazać okresowość funkcji wystarczy
wykazać, że istnieje 't' (dowolny okres).
17 paź 22:11
sinus: Jasne, dzięki wielkie
17 paź 22:21
janek191:

f(x) = sin
2 x
18 paź 12:40
janek191:

f(x0 = sin(x
2)
18 paź 12:42
janek191:
f(x) = sin (x2)
18 paź 12:43