matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole całkowite i objętość walca.
aniołek;):
Objętość walca wynosi 108π cm
2
. Oblicz pole powierzchni całkowitej ego walca, jeżeli: a) obwód podstawy walca wynosi 4π cm, b) wysokość walca jest dwa razy dłuższa od średnicy podstawy. Proszę pomóżcie mi
4 mar 18:20
aniołek;):
help
4 mar 18:40
scorpi7383:
4πcm
r
p
odstawy =
= 2cm
2π
P
p
odstawy = πr
2
= π * 2
2
= 4πcm
2
średnica = d = 4cm H = 8cm P
p
owierzchni = 2* P
p
odstawy + P
ś
ciany = 2* 4π + 8* 4π = 40πcm
2
4 mar 18:42