Złożenia funkcji
Szkolniak: Znajdź złożenie funkcji, gdy f(x)=x
2 oraz g(x)=
√1−2x.
Czy dobrze rozumiem, że złożenie g◯f istnieje wtedy, gdy dziedzinę funkcji f zawęzimy np. do
17 paź 20:47
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
Df = (−∞ , |
| ] <−−− maksymalna dziedzina jaką można wziąć dla funkcji f(x), tak aby |
| | √2 | |
złożenie miało rację bytu
17 paź 20:51
Szkolniak: Czy na pewno?
| | 1 | |
Jeśli przyjmiemy, że Df=[−1; |
| ], to Yf=[0;1], a przedział [0;1] nie zawiera się w |
| | √2 | |
| | 1 | |
przedziale (−inf; |
| ], źle to rozumiem? |
| | 2 | |
17 paź 20:59
wredulus_pospolitus:
dobra ... ja robiłem odwrotne złożenie

no to nadal −−− [−1/
√2 ; 1/
√2] wchodzi w grę
17 paź 21:03
Szkolniak: Odwrotne złożenie to chyba nie wymaga ograniczeń co do Df? Dobrze myślę?
17 paź 21:12