Podaj przykład wektora niezerowego równoległego do wektora AB
Kck: Podaj przykład wektora niezerowego równoległego do wektora AB. AB = [4, −1, −2].
Wiem że wektor A jest równoległy do wektora B wtedy i tylko wtedy gdy iloczyn wektorowy tych
wektorów jest wektorem zerowym ale nie wiem jak znaleźć ten drugi wektor posiadając tylko
wektor AB.
17 paź 14:07
chichi:
vec(u) ∥ vec(v) ⇔ vec(u) = k*vec(v), k∊IR
17 paź 14:18
chichi:
Czyli wektorem równoległym do wektora AB jest np. wektor [8, − 2, − 4]
17 paź 14:19
Kck: Nie rozumiem
17 paź 14:43
janek191:
→ → → →
u II v ⇔ u = k*v k∊ℛ
17 paź 15:22
Kck: Czyli jeżeli przemnożę każdą liczbę z wektora u przez dowolną liczbę rzeczywistą k to wektor v
będzie równoległy do wektora u?
17 paź 15:31