MARTUSIA: Ze zbioru cyfr (1,2,.....9) losujemy dwa razy po jednej cyfrze bez zwracania i układamy w
kolejności losowania w liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ten sposób
ułożymy liczbę większą od 40.
4 mar 18:18
hipek: Wydaje mi się, że to będzie tak:
moc Ω=9*8=72, bo pierwszą liczbę wybierasz z dziewięciu cyfr, a drugą z ośmiu
moc A=6*8=48, bo pierwsza cyfra musi być równa co najmniej 4 czyli 4,5,6,7,8 lub 9, a druga
jest już dowolna, czyli z pozostałych ośmiu
p(A)=4872=23
4 mar 19:01
mj:

⇒⇔∑♠
19 paź 17:55
Grześ: Ładny rysunek, czy to rozwiązanie tego zadania?
19 paź 17:57