misiuk: ustal dla jakich wartości współczynników p,q,r wielomian x4+px3+gx2+r x +1 jest równy
wielomianowi (x2-1)2
21 lis 15:00
karloz: misiuk - to jest (x
2 - 1)
2 
bo jak tak, to zadanie jest całkiem proste
1) wyliczasz (x
2 - 1)
2
2) porównujesz współczynniki przy kolejnych potęgach x dla tego wielomianu, ktory
wiliczyłeś i który masz podany
3) podajesz odpowiedź

the end
21 lis 16:20
misiuk: tak to wlasnie jest
21 lis 16:34
misiuk: punkt pierwszy zrobie
a drugi

?
21 lis 16:35
karloz: jeśli masz dwa wielomiany W(x) i P(x) to są sobie równe, jeżeli poszczególne
współczynniki przy tych samych potęgach są sobie równe
przykład
W(x) = x
3+2x
2-1
P(x) = x
3 +k*x
2 - t*x -1
dla x
3 w obu przypadkach masz 1
dla x
2 w W(x) jest 2 a w P(x) jest k czyli musi być k = 2
dla x w W(x) masz 0 (nie ma x
1 w wielomianie) więc w P(x) musi być t = 0
itd
tylko jakoś trzeba to ładnie zapisać
21 lis 16:59
OMG: NAJS ESS
1 paź 10:30
OMG: Kali glodny : <
1 paź 10:31
kondziorek133: ustal dla jakich wartości współczynników p,q,r wielomian x4+px3+gx2+r x +1 jest równy
wielomianowi (x−2)(x3−3x−12)
10 wrz 16:47