Udowodnij za pomocą indukcji matematycznej
Jasiek: ∀n∊N 1*2*...*n≥√nn
1) n=1 ⇒ 1≥1
2) zał: n=k
∀k∊N 1*2*...*k≥√kk
T: 1*2*...*(k+1)≥√(k+1)k+1
1*2*...*k*(k+1)≥√kk * (k+1) ⇒ √kk * (k+1)≥√(k+1)k+1
kk * (k+1)2 ≥ (k+1)k+1
kk ≥ (k+1)k−1
Co robię źle albo jak to dalej rozwiązać?
16 paź 19:57
I'm back:
k ≥ (1 + (1/k))k−1
Zauwazmy ze (1 + (1/k))k−1 < e1 < 3
Natomiast dla k=2 możemy sobie sprawdzić czy nierówność zachodzi (oczywiście zachodzi)
16 paź 20:16
luui:
Z nierówności, które pokazałeś, wcale nie wynika, że:
√kk * (k+1) ≥ √(k+1)k+1 // chociaż jest to prawdziwe
Dowieść masz:
(k+1)! ≥ √(k+1)k+1
Przekształcając powyższe:
k! (k+1) ≥ √(k+1)k √k+1
k! √k+1 ≥ √(k+1)k
Na mocy założenia indukcyjnego k! ≥ √kk :
k! √k+1 ≥ √kk√k+1 = √kk(k+1) ≥ √kk(1+1/k)k =
= √kk(k+1)k/kk = √(k+1)k
17 paź 00:33
Jasiek: luui bardzo dziękuję
17 paź 13:06