Oblicz
M: Oblicz n=4 wyraz ciągu opisanego rekurencyjnego
f0=3,
fn=2fn−1+4
16 paź 18:24
I'm back:
Serio?
Analogicznie do poprzedniego.
Ewentualnie baw się w wyznaczenie wzoru ogolnego
16 paź 18:27
M: f4=2f3+4=2(2f2+4)+4=2*2(2f1+4)+4+4=2*2*2(2f0+4)+4+4+4= to tak ma być rozpisane?
16 paź 18:52
Mila:
wzór jawny:
f(n)=7*2
n−4
Licz na piechotę i sprawdź z podanym wzorem.
16 paź 19:07
Mariusz:
Co do wzoru jawnego to
zdefiniujmy sobie najpierw funkcję
której współczynniki rozwinięcia w szereg potęgowy są wyrazami ciągu który ci zadano
F(x)=∑
n=0∞f
nx
n
Rekurencja zachodzi dla n≥1 więc zaczynamy sumować od n=1
∑
n=1∞f
nx
n=∑
n=1∞2f
n−1x
n+∑
n=1∞4x
n
∑
n=1∞f
nx
n=2x(∑
n=1∞f
n−1x
n−1)+4(∑
n=1∞x
n)
| | 4x | |
∑n=1∞fnxn=2x(∑n=0∞fnxn)+ |
| |
| | 1−x | |
| | 4x | |
∑n=0∞fnxn − 3 = 2x(∑n=0∞fnxn)+ |
| |
| | 1−x | |
| | 4x | |
(1−2x)(∑n=0∞fnxn) = 3 + |
| |
| | 1−x | |
| 3+x | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (1−2x)(1−x) | | 1−2x | | 1−x | |
A(1−x)+B(1−2x)=3+x
A +B = 3
−A−2B = 1
−B = 4
A−4=3
A=7
B=−4
F(x)=7(∑
n=0∞2
nx
n) − 4(∑
n=0∞x
n)
F(x)=∑
n=0∞(7*2
n − 4)*x
n
f
n = 7*2
n − 4
16 paź 23:57