16 paź 18:10
anonim123: Może ktoś to porządnie rozpisać tak żeby to było widoczne?
16 paź 18:12
I'm back:
ka1 ≥ a1 dodajemy po obu stronach po a1 i otrzymujemy
(k+1)a1 ≥ 2a1
(k−1) a2/2 ≥ a2 dodajemy po obu stronach po a2 (czyli 2a2/2) i otrzymujemy
(k−1+2) a2/2 ≥ 2a2 czyli (k+1)a2/2 ≥ a2
Analigiczna sytuacja w pozostałych elementach
16 paź 18:15
anonim123: Dzięki
16 paź 18:22
16 paź 18:37
I'm back: Zdjęcie do góry nogami
16 paź 18:41
16 paź 18:53
anonim123: tam chyba po prostu nie powinno być znaku równości
16 paź 18:54
I'm back:
Nie. Tam miało być
2(a1+a2 +... + ak) = (a1 + ak) + (a2 + ak−1) +... +(ak + a1)
I korzystać z ak+1 ≤ ai + ak+1−i
16 paź 19:18
16 paź 19:44
anonim123: ?
17 paź 12:00
wredulus_pospolitus:
to jest dokładnie to samo tylko tam na końcu (pierwsza linijka) nie powinno być ak+1
tylko ak−1 ... i brakuje także wielokropka:
a1 + a2 + ... + ak−1 + ak + a1 + a2 + ... + ak−1 + ak
17 paź 12:24
17 paź 14:38
anonim123: ?
17 paź 17:15
wredulus_pospolitus:
to na zielono nie ma ŻADNEJ RACJI BYTU −−− to być źle

tak jak pisałem ... powinno być :
2(a
1 + a
2 + ... + a
k−1 + a
k) =
=(
a1+
a2+...+
ak−1+
ak)+(
a1+
a2+...+
ak−1+
ak)=
=(
a1+
ak)+(
a2+
ak−1)+...+(
ak−1+
a2)+(
ak+
a1) ≥
≥
ak+1 +
ak+1 + ... +
ak+1 +
ak+1 = k*a
k+1
17 paź 19:41
wredulus_pospolitus:
co i gdzie studiujesz ?
17 paź 19:42
anonim123: Matematykę na PWSZ
17 paź 20:53
wredulus_pospolitus: które PWSZ?
Jak matmę ... to coś czuję że często będziesz tutaj zaglądać
17 paź 20:58
anonim123: W Tarnowie
17 paź 21:04
Mila:
Ile lat trwają studia matematyczne na PWSZ ?
17 paź 21:11
anonim123: 3 lata
17 paź 21:14
Mila:

Dziękuję za odpowiedź, poczytam na stronie tej uczelni.
17 paź 21:20
wredulus_pospolitus:
Milusińska się zabiera za studiowanie
17 paź 21:23
Mila:
Byłoby chyba miło ( o ile lat by ubyło)
17 paź 21:52
Mila:
Powodzenia anonim123.
17 paź 22:19
anonim123: Dziękuję Miła
18 paź 12:18
anonim123: Mila zamieniło mi literkę a nie da się kasować postów
18 paź 12:19