Oblicz
M: a) Czy dla każdego n∊N liczba 10n + 2 jest podzielne przez 12
b) Czy dla każdego n∊N liczba 10n + 2 jest podzielne przez 6
16 paź 18:04
I'm back:
(a) nie. Sprawdź chociażby 102
(b) tak. Zauważ że 10n + 2 jest liczba parzysta (podzielność przez 2) i jednocześnie suma cyfr
wynosi 3 (podzielność przez 3).
Stad wniosek − liczba jest podzielna przez 2*3 = 6
16 paź 18:08
I'm back:
(a) mało tego − łatwo udowodnić ze jedyna liczba tej postaci podzielna przez 12 jest właśnie 12
i żadna inna.
16 paź 18:19
wakacje: za pomocą indukcji:
a) Niech 12 | 10k+2
10k+1+2=10*10k+20−18=10(10k+2)−18
b) 10k+1+2=10(10k+2)−6*3
takie pokazanie też byłoby ok?
16 paź 21:54