matematykaszkolna.pl
Granice Początkujący pączek: Cześć! Skoro jest symbolem nieoznaczonym, to dlaczego + nim nie jest? (Wiem, że pytanie może wydawać się nieco głupie, ale po zrobieniu kilkunastu zadań z granic ciągle mnie to zastanawia).
16 paź 17:42
I'm back: Coś bardzo dużego + cos bardzo dużego = cos bardzo dużego Czyż nie?
16 paź 17:49
I'm back: Z kolei jeżeli ja mam bardzo bardzo dużo pieniędzy, a Ty masz bardzo bardzo duży dług to w sumie 'cholera wie' ile mamy razem pieniedzy
16 paź 17:55
PW: W zasadzie nie powinno się pisać czegoś takiego jak + . Symbol "" nie oznacza liczby, a więc działania arytmetyczne z użyciem tego symbolu są nieuprawnione. Problem zatem nie istnieje. Stworzono pewien żargon mający skrótowo wyrażać twierdzenia o granicach ciągów, w tym wypadku twierdzenie Jeżeli dwa ciągi (an) i (bn) są rozbieżne do nieskończoności, to ciąg (an+bn) też jest rozbieżny do nieskończoności. Nie ma twierdzenia o różnicy ciągów rozbieżnych do nieskończoności. Adepci zapominają o sensie skrótów i zadają głupie pytania.
17 paź 20:17
Adamm: To prawda, ale w teorii miary użyteczym jest rozważanie rozszerzonej prostej Euklidesowej. Wtedy warto jest zdefiniować + = , (−)+(−) = − chociaż takie coś jak jest nadal niezdefiniowane.
18 paź 09:18