Granice
Początkujący pączek: Cześć!
Skoro ∞ − ∞ jest symbolem nieoznaczonym, to dlaczego ∞+∞ nim nie jest? (Wiem, że pytanie może
wydawać się nieco głupie, ale po zrobieniu kilkunastu zadań z granic ciągle mnie to
zastanawia).
16 paź 17:42
I'm back:
Coś bardzo dużego + cos bardzo dużego = cos bardzo dużego
Czyż nie?
16 paź 17:49
I'm back:
Z kolei jeżeli ja mam bardzo bardzo dużo pieniędzy, a Ty masz bardzo bardzo duży dług to w
sumie 'cholera wie' ile mamy razem pieniedzy
16 paź 17:55
PW: W zasadzie nie powinno się pisać czegoś takiego jak ∞ + ∞. Symbol "∞" nie oznacza liczby, a
więc działania arytmetyczne z użyciem tego symbolu są nieuprawnione.
Problem zatem nie istnieje.
Stworzono pewien żargon mający skrótowo wyrażać twierdzenia o granicach ciągów, w tym wypadku
twierdzenie
Jeżeli dwa ciągi (an) i (bn) są rozbieżne do nieskończoności, to ciąg (an+bn) też jest
rozbieżny do nieskończoności.
Nie ma twierdzenia o różnicy ciągów rozbieżnych do nieskończoności.
Adepci zapominają o sensie skrótów i zadają głupie pytania.
17 paź 20:17
Adamm:
To prawda, ale w teorii miary użyteczym jest rozważanie rozszerzonej prostej Euklidesowej.
Wtedy warto jest zdefiniować ∞+∞ = ∞, (−∞)+(−∞) = −∞ chociaż takie coś jak ∞−∞ jest nadal
niezdefiniowane.
18 paź 09:18