Równania
XVC: Podam tutaj jeden przykład bo chciałbym resztę zrobić sam . Także prosił bym o wyjaśnienie.
Rozwiąż równania z niewiadomą x:
a) 3+5+7+...+x=195
16 paź 14:06
ICSP: Gdzie właściwie napotykasz problem?
Masz sumę ciągu arytmetycznego i twoim zadaniem jest wyznaczyć ostatni wyraz.
16 paź 14:11
XVC: No nie czaję tego. Jak bym to umiał to bym raczej tutaj nie przychodził.
16 paź 14:13
ICSP:
a
1 = 3
r = 2
a
n = x
| | 2a1 + (n−1)r | |
Sn = |
| * n = 195 |
| | 2 | |
podstawiasz swoje wartości do powyższego wzoru i z niego wyznaczasz wartość n
a
n = x = a
1 + (n−1)r
Stąd po wyznaczeniu n wyznaczysz x.
Reszta to kwestie rachunkowe.
90% zadań dotyczących ciągów polega właściwie na podstawieniu wartości do wzorów (które
znajdziesz w tablicach)
16 paź 14:25
XVC: Dziękuję bardzo
16 paź 14:43