Łamigłówka
Expo: Mamy do wstawienia liczby 1 2 3 4 5
...... −....... +.... −.... =22
15 paź 19:40
Kacper:
To nie jakiś konkurs?
15 paź 19:45
Expo: Nie

Mi wychodzi albo 21 albo 23.
W żaden sposób nie mogę dojść do 22
15 paź 19:46
Kacper:
55−11+1−23=22
zadanie jak dla mnie bez sensu, bo brak informacji czy mam wykorzystać wszystkie cyfry i czy
mogę ich używać wielokrotnie czy nie
15 paź 19:49
Expo: każda liczbę użyć można tylko raz
15 paź 19:51
wredulus_pospolitus:
liczbę czy cyfrę ? Np. możemy wykorzystać '1' i '2' aby utworzyć liczbę 21 ?
15 paź 19:58
Kacper:
Myślę, że tak bo mamy 4 miejsca, a 5 cyfr.
Nie zmienia to faktu, że nie da się tego zrobić, przynajmniej wg mnie
15 paź 19:59
Kacper: Pytanie czy możemy tworzyć potęgi?

Bo wtedy może się da?
15 paź 20:00
Expo: Potęg nie można tworzyć.
Możemy wykorzystać 1 i 2 aby utworzyć 21, dlatego też są 4 miejsca. Będzie liczba złożona z
dwóch cyfr na jednym miejscu
15 paź 20:08
Kacper:
To odpowiedź brzmi, nie da się.
15 paź 20:17
Mila:
24−1+3−5=21
15 paź 22:01
wredulus_pospolitus:
drogą eliminacji.
załóżmy, że największą liczbą jest 1X , wiemy że ta liczba jest nie większa niż 15 −−− związku
z tym wynik pozostałej trójki musiałby wynosić co najmniej 7, co jest niemożliwe.
załóżmy, że największą liczbą jest 3X , wiemy że ta liczba jest nie mniejsza niż 31 −−− związku
z tym wynik pozostałej trójki musiałby wynosić co najwyżej −9, co jest niemożliwe.
Więc jedyną opcją jest 2X, którą można zapisać jako 20 + X
związku z tym mamy cztery liczby do wyboru: 1,3,4,5 i równanie (X+Y) − (W+Z) = 2
mamy trzy liczby nieparzyste, jedną parzystą −−− lewa strona będzie więc liczbą nieparzystą
(bez względu na układ) ... związku z tym równanie nie może zostać zachowane.
wniosek: równanie nie może być spełnione.
koooniec
15 paź 22:17
Mila:
25−3!+4−1=22
15 paź 23:41