rachunek prawdopodobienstwa
wojtas2115: do pociagu zlozonego z 10 wagonow wsiada 15 pasazerow, ktorzy wybieraja wagony losowe. oblicz
prawdopodobienstwo, ze do kazdego wagonu wsiadzie przynajmniej jeden pasazer.
15 paź 09:37
janek191:
1015
15 paź 09:42
wojtas2115: a to nie tak, że Ω = 1015?
15 paź 09:48
wojtas2115: *Ω = 1015
15 paź 09:49
chichi:
A co to jest ta wielka Omega hm?
15 paź 09:54
chichi:
Zbiór czy liczba?
15 paź 09:54
wojtas2115: przepraszam najmocniej, |Ω| = 10
15
15 paź 09:57
chichi:
Prawdopodobieństwo nie może być większe od 1, więc @
janek191 nieco się przeliczył
15 paź 09:59
chichi:
Wsadź do każdego wagonu po jednym pasażerze, a pozostali niechaj się dosiądą gdzie chcą
15 paź 10:20
wojtas2115: wychodzi mi, że P = 36288/108, jest taka możliwość?
15 paź 10:53
chichi:
Pokaż jak do tego doszedłeś
15 paź 11:00
wojtas2115: więc 10 pasażerów do 10 wagonów można rozstawić na 10! sposobów, a pozostalych 5 na 105 , co
daje P = 10!*105/1015, i po uproszczeniach otrzymujemy wyżej wypisany wynik.
15 paź 11:04
chichi:
| | | |
Przecież musimy wybrać jeszcze pasażerów, zatem brakujący czynnik licznika to | |
| | |
15 paź 11:14
chichi:
| | | |
A więc ostatecznie P = |
| |
| | 1015 | |
| | | |
(1) | − wybieramy 10 pasażerów spośród 15 |
| | |
(2) 10! − wsadzamy ich do różnych wagonów
(3) 10
5 − kazdy z 5 pozostałych może wsiąść do jednego z 10 wagonów
15 paź 11:17
wojtas2115: no faktycznie, dziękuję za pomoc!
15 paź 11:23
chichi:
Pozdrawiam, smacznej kawusi i wiadomo kogo i wiadomo co
15 paź 11:27
janek191:
Nie doczytałem do końca.
15 paź 18:19
wredulus_pospolitus:
pragnę się niezgodzić z zapisem chichi
| | | |
zapis |A| = | *10!*105 parokrotnie te same sytuacje: |
| | |
sytuacja 1:
wylosowano początkowo pasażerów od A do J i każdy wsiadł do wagonu (niech A będzie w 1)
następnie pozostali wybrali wagony, niech G i H mają wybrany wagon 1
sytuacja 2:
wylosowano początkowo pasażerów od B do G i każdy wsiadł do wagonu (niech G będzie w 1)
następnie pozostali wybrali wagony, niech A i H mają wybrany wagon 1
jak widzimy −−− policzyliśmy te sam rozkład osób w wagonach dwukrotnie (a tak naprawdę 3 razy
... bo jeszcze H w pierwszej kolejności mógł zostać wybrany).
15 paź 18:25
wredulus_pospolitus:
zlicza* parokrotnie te same sytuacje <−−− tak miało być
15 paź 18:26
wredulus_pospolitus:
Ja bym podszedł do tego trochę mniej 'finezyjnie'
możliwości:
6,1,1,1,1,....,1 <−−− 15 możliwości
5,2,1,1,1,....,1 <−−− 15*14 możliwości
4,3,1,1,1,....,1 <−−− 15*14*13 możliwości
| | 14*13 | |
4,2,2,1,1,....,1 <−−− 15* |
| możliwości |
| | 2 | |
| | 15*14 | |
3,3,2,1,1,....,1 <−−− |
| *13 możliwości |
| | 2 | |
| | 14*13*12 | |
3,2,2,2,1,....,1 <−−− 15* |
| możliwości |
| | 2*3 | |
| | | |
2,2,2,2,2,1,...,1 <−−− | możliwości |
| | |
i teraz dla każdej możliwości musimy zobaczyć na ile sposobów można przyporządkować pasażerów
15 paź 18:31
wredulus_pospolitus:
Jest to o wiele więcej roboty − ale mamy większą pewność, że za dużo policzymy lub czegoś nie
policzymy
15 paź 18:32
chichi:
@
wredulus−pospolitus fakt masz rację, pospieszyłem się, bo nawet nie używałem papieru
tylko analizowałem w głowie, aczkolwiek warto się teraz zastanowić jakby podejść do tego
'finezyjnie' @
kerajs jest mocny w te klocki, może trafi na ten wątek, ja w wolnej chwili
spróbuję też spróbować coś wymyślić. Dzięki za pokazanie błędu w rozumowaniu
15 paź 18:51
Mila:
1) Wg chichi prawd. jest większe od 1.
2) Liczba rozmieszczeń:
10!*S2(15,10)− liczba suriekcji ze zbioru X={O1,O2, ... O15} → Y={w1,w2,...w10 }
15 paź 19:07
chichi:
@
Mila tego już kompletnie nie sprawdzałem, ale bez wątpienia wynik jest błędny co już
pokazał mi @
wredulus−pospolitus 
.
P.S. Nie usuwaj błędnego rozwiązania, niech wprowadza w błąd tych, którzy tylko chcą zerżnąć, a
nie są zainteresowani zrozumieniem problemu, dziękuję
15 paź 19:11
Kacper:
@wredulus−pospolitus mamy tylko 10 wagonów
15 paź 19:12
Mila:
15 paź 19:13
15 paź 19:19
Kacper:
Mila
15 paź 19:39
Mila:
Wydaje mi się,że w linku jest błąd we wzorze.
| | | |
L(n,k)=∑(i=0 do k) (−1)i | *(k−i)n |
| | |
dla małych liczb n i k można policzyć, dla dużych raczej trudno bez wolframa.
15 paź 20:20
Kacper:
Tak, jest błąd oznaczeń.
15 paź 20:35
kerajs:
''Mila: (...) dla małych liczb n i k można policzyć, dla dużych raczej trudno bez wolframa.''
Wzorek z zasady włączeń i wyłączeń i tak jest wygodniejszy do liczenia niż zabawa z liczbami
Stirlinga (spoza dostępnej tabelki).
Z drugiej strony, prowadzącym bardziej zależy na wskazaniu sposobu rozwiązania problemu, a
wartość liczbowa jest sprawą marginalną, więc często pomijaną.
17 paź 11:28