Zadanie statystyka
michał : Z partii zawierającej sztuki dobre i niedobre losujemy 3 sztuki. Niech A oznacza zdarzenie
dokładnie jedna sztuka dobra z trzech wylosowanych,
B− co najwyżej 1 sztuka dobra z trzech wylosowanych , C− co najmniej 1 sztuka dobra z trzech
wylsowanych.
Rozpisz poniższe zdarzenia
A'
B'
C'
A∪B
A∩B
B∪C
B∩C
B'∩C'
14 paź 21:01
wredulus_pospolitus:
A' −−− liczba dobrych jest inna niż '1'
B' −−− co najmniej 2 sztuki są dobre
C' −−− są same złe sztuki
AuB = B
AnB = A
BuC = Ω −−− dowolne losowanie
BnC = A
B' n C' = ∅ −−− zdarzenie to nie może zaistnieć
14 paź 21:13
michał : Możesz to rozpisać na liczbach ? przyjmując
1−sztuka dobra
0−sztuka zła
A'={110,101,011,111,000}
14 paź 21:16
wredulus_pospolitus:
trochę dużo zabawy, ale ok:
A'={110,101,011,111,000}
B' = {110, 101, 011, 111}
C' = {000}
A = {100, 010, 001}
B = {000, 100, 010, 001}
C = {100, 010, 001, 110, 101, 011, 111}
Z wypisanych A,B,C łatwo zauważysz, że:
AuB = B
AnB = A
BuC = Ω
B'nC' = ∅
14 paź 21:26
michał : Czy AuB= 3+4−3 =4
Dobrze to rozumuje ?
14 paź 21:34
14 paź 21:44
Michał : Właśnie nie jestem pewny bo musi wyjść 4 to jak to rozpisać poprawnie i kolejne przykłady?
14 paź 21:54
chichi:
Czy Ty w ogóle odróżniasz moc zbioru od zbioru? Bo to co zapisałeś woła o pomstę do nieba..
14 paź 22:00