Równanie
Jabbaou: Rozwiąż równanie x2+19x−x!=0
14 paź 20:39
wakacje: x2+19x−x!=0 ⇔ x2+19x=x! ⇔ x(x+19)=x!
x=1 → 20=1 fałsz
x=2 → 2*21=2 fałsz
x=3 → 3*22=6 fałsz
x=4 → 4*23=24 fałsz
x=5 → 5*24=120 prawda, zatem x=5 jest rozwiązaniem
x=6 → 6*25=720 fałsz
x=7 → 7*26=5040 fałsz
widzimy, że dla kolejnych x nie zajdzie już równość, bo x!>x(x+19)
14 paź 20:49
wredulus_pospolitus:
x
2 + 19x = x!
x(x+19) = x!
x+19 = (x−1)!
z tej postaci łatwiej porównywać wartości

Można by też dodatkowo oszacować z góry, np. tak:
(x−1)! − x − 19 > (x−1)(x−2) − x − 19 = x
2 − 2x + 2 − x − 19 = x
2 − 3x − 17 −−−> skąd mamy,
że ewentualny x < 6
14 paź 21:21
wredulus_pospolitus:
pomyśleć można też ... że o ile x>2 oraz wiemy, że musi być spełnione: x+19 = (x−1)!, to 'x'
musi być liczbą nieparzystą (bo (x−1)! będzie podzielne przez 2)
więc zostaje nam do sprawdzenia: 1, 2, 3, 5
14 paź 21:23
Jabbaou: Dziękuję wredulus super wytłumaczone a masz może pomysł na to?
Rozwiąż układ równań:
14 paź 21:33
Jabbaou: Sory w drugim równaniu z prawej ma być 7
14 paź 21:36
kerajs:
Szukam dodatnich a,b które spełniają układ:
a+b2=11 ∧ a2+b=7
co daje:
a4−14a2+a+38=0
Jeden pierwiastek jest oczywisty a=2, a drugi wskaże wzór Cardano.
14 paź 22:32
kerajs:
Ech, źle napisałem. Krzywe y=11−√x i x=7−√y przecinają się tylko raz więc nie będzie
drugiego rozwiązania.
a=2 i b=3 więc x=4 oraz y=9, i jest to jedyna para spełniająca układ.
14 paź 23:33