oblicz i proszę o wyjaśnienie :)
sillygoose: ∑ ni=1(i*2i) dla n={0,1,2,3,4}
∏5 i=1 (i+1)
∏4 i=1 (2i+1)
14 paź 19:20
14 paź 19:25
14 paź 19:27
chichi:
Są objaśnienia i przykłady, miłej pracy życzę
14 paź 19:28
sillygoose: Dziękuje, ale jedno pytanko do pierwszego przykładu,
bo nigdzie nie widzę jak to powinno wyglądać dla n={0}?
14 paź 19:35
chichi:
Jeśli dolny wskaźnik sumy jest większy od górnego, to w sumowaniu nie ma składników
14 paź 19:40
sillygoose: Dziękuję
14 paź 19:42
Mariusz:
Dla takiego n to można na palcach policzyć
Gdyby n nie było dane to sumę można by było przez części policzyć
W przypadku iloczynów byłaby to silnia i podwójna silnia lub jak kto woli funkcja Γ
14 paź 20:20
sillygoose: Czy to się zgadza?
∑3 i=1 ∑4 j=1( i*2j )= 180
14 paź 20:43
sillygoose:
14 paź 21:46
wakacje: tak
14 paź 21:50