zbiory
damn_ik: Sprawdzić i uzasadnić, które spośród niżej podanych równości zachodzą bądź nie zachodzą dla
tych zbiorów
1. (A∩B) ∪ (A\B) = A
2. (A\B) = A\(A ∩ B)
3. (A\B)∪B = A
14 paź 17:47
chichi:
(1)
Niech x∊L będzie dowolne wówczas:
x∊L ↔ x∊(A∩B)∪(A\B) ↔ x∊A∩B ∨ x∊A\B ↔ (x∊A ∧ x∊B) ∨ (x∊A ∧ ¬x∊B) ↔
↔ (x∊A ∧ (x∊B ∨ ¬x∊B)) ↔ x∊A ↔ x∊P
Z dowolności x otrzymujemy równość A∩B)∪(A\B) = A □
14 paź 18:38
chichi:
Resztę proszę zrobić analogicznie, sprawdzić wpierw można korzystając np. z diagramów Venne'a,
swoje próby możesz opublikować w razie jakichś wątpliwości
14 paź 18:42