Wykonaj działania i podaj założenie.
Nika31: | | 4x2−9 | | 15+10x | |
a) |
| : |
| = |
| | 2x2−3x | | 3x2 | |
4 mar 17:48
ak1: zastępujmy dzielenie mnożeniem, wyłączamy czynniki przed nawias i wzór skr. mnożenia na różnicę
kwadratów
| 4x2−9 | | 3x2 | |
| * |
| =
|
| 2x2−3x | | 15+10x | |
| | (2x−3)(2x+3)*3x2 | |
= |
| =
|
| | x(2x−3)*5(3+2x) | |
teraz skracamy wyrazy podobne
4 mar 18:00
R.W.16l: | 4x2−9 | | 3x2 | | (2x−3)(2x+3) | | 3x2 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| 2x2−3x | | 15+10x | | 2x2−3x | | 5(3+2x) | |
| | 2x−3 | | 3x2 | | 1 | | 3x2 | | 3x | |
= |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| | x(2x−3) | | 5 | | x | | 5 | | 5 | |
| 2x2−x | | 1−x | | x(2x−1) | | 1−x | | 2x−1 | | 1−x | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| x−1 | | 3x | | x−1 | | 3x | | x−1 | | 3 | |
| | (2x−1)(1−x) | | 2x−2x2−1+x | | 3x−2x2−1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 3x−3 | | 3x−3 | | 3x−3 | |
jeśli nie zrobiłem źle i jeśli dobrze załapałem zadanie to założenie będzie takie
3x−3≠0
x≠1
4 mar 18:01
4 mar 18:05
R.W.16l: niby czemu? x−1 to nie to samo co 1−x więc tego się nie skraca
4 mar 18:08
Noah: 1−x to liczba przeciwna do x−1 Dowod?
1−x=−(−1+x)=−(x−1)
4 mar 18:09
ak1: sorry nie zauważyłem tej przestawki
4 mar 18:09
Godzio:
| 2x2−x | | −(x−1) | | −2x+1 | |
| * |
| = |
| |
| x−1 | | 3x | | 3 | |
4 mar 18:10
Noah: wniosek taki ze ak1 zapomnial o minusie co sie czesto u kazdego zdarza w roznych zadaniach
nawet mi hoho
4 mar 18:10
Nika31: wielkie dzięki

4 mar 18:26