matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Fibonacci
zmartwionyuczeń:
Jak wykazać tożsamość w tym ciągu fib? F
n
+2 = 1 + ∑
i=0
n
F
i
14 paź 00:30
zmartwionyuczeń:
Po lewej stronie powinno być oczywiście F
n+2
14 paź 00:31
kerajs:
np. z indukcji: 1+∑
i=1
n+1
F
i
=F
n+2
+F
n+1
=F
n+3
14 paź 00:43