zbiory i liczby
xyz: Proszę o sprawdzenie działania na liczbach i zbiorach:
C+\N= zbiór pusty
(Z\Z+)∩ Q=Z−+{0}
(R\Q)∩Z=NQ∩Z= zbiór pusty
13 paź 19:34
chichi:
Proszę poprawnie zatem zacząć pisać... Jakiego symbolu używamy do różnicy zbiorów?
13 paź 19:35
xyz: C+/N= zbiór pusty
(Z/Z+)∩ Q=Z−+{0}
(R/Q)∩Z=NQ∩Z= zbiór pusty
ok?
13 paź 19:38
chichi:
W 1 wersie pojawia się ℂ jakoby zbiór liczb całkowitych, natomiast później jak widać pojawia
się również ℤ, który symbolizuj zbiór liczb całkowitych, co jest czym w końcu ?
13 paź 19:39
chichi:
O
19:34 różnica jest dobrze zapisana, mogłem Cię wprowadzić w błąd sorry... Miałem na
myśli sumę zbiorów, a napisałem o różnicy...
13 paź 19:53
chichi:
A więc już podsumowując:
(1) ℤ+ \ ℕ = ∅
(2) ( ℤ \ ℤ+ ) ∩ ℚ = ℤ− ∪ {0} ( używamy znaku '∪' jako sumy zbiorów, nie '+' )
(3) ( IR \ ℚ ) ∩ ℤ = ∅
13 paź 19:59
14 paź 00:52
chichi:
@
kerajs jeśli chciałeś mnie ugodzić, to nie tędy droga

Poglądy matematyczne mogą ulec
zmianie tak samo jak i światopoglądowe, ale ja zdania nie zmieniłem i napisałem jakiego znaku
używamy, a nie, że jestem przeciwny tamtemu znakowi.
P. S. To przyszedł ten Pan w końcu czy nie?
14 paź 01:06
kerajs:
Tak mi się skojarzyło, że może nauczyciel xyz już stosuje + zamiast ∪ , i stąd powyższy post.
14 paź 10:06