Wyznacz y z równania
ciezkie_zycie: | 1 | | 1 | |
| (ylny − y) = |
| * ex2 |
| ln10 | | 2 | |
Wyznacz y
Przeniosłem ln10 na prawą stronę i kombinowałem z przekształceniem lewej strony:
y(lny−1) = y(lny − lne) = y ln(y/e)
Ale nie wiem, co dalej. Każdy inny sposób też mnie doprowadza do martwych punktów.
Ma ktoś pomysł jak do tego podejść?
13 paź 10:01
Mariusz:
Próbowałeś funkcji W Lamberta ?
13 paź 19:01
kerajs:
Bisekcja lub inna metoda znajdująca rozwiązanie przybliżone.
14 paź 00:44
Mariusz:
Metody numeryczne gdy nie ma podanej wartości x ani dokładności
Mógłby liczyć do usranej śmierci
Dobrze zaczął tyle że nie znał funkcji W Lamberta czyli
funkcji odwrotnej do xe
x aby skończyć
| | ln 10 | |
W(zez) = W( |
| ex2 − 1) |
| | 2 | |
| | y | | ln 10 | |
ln( |
| ) = W( |
| ex2 − 1) |
| | e | | 2 | |
| | ln 10 | |
y = eW( |
| ex2 − 1) e |
| | 2 | |
| | ln 10 | |
y = e1+W( |
| ex2 − 1) |
| | 2 | |
Teraz można by się pobawić dalej i wyznaczyć przedział w którym x może się znajdować
14 paź 08:22
kerajs:
Faktycznie, dopiero teraz widzę, że przegapiłem zmienną x.
Jakoś wieczorem widziałem tam równanie jednej zmiennej y, i stąd moja odpowiedź.
14 paź 10:06