Korzystając z twierdzenia o trzech ciągach oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólny
Nie_kumam: Korzystając z twierdzenia o trzech ciągach oblicz granicę ciągu o wyrazie
ogólnym:
| | n√ 2 * 32n + 1+4 * 7n | |
an= |
| |
| | n√3 * 23n−1 + 5n+2 | |
Tak jak się przedstawiam. Nie wiem o co w tym chodzi.
W b
n Wiem że za sinus mogę podstawić +1 lub −1. I potem mam
| n2−1+5n | | n2+1+5n | |
| <bn< |
| |
| n3+100 | | n3+100 | |
Co teraz? Podzielić licznik i mianownik przez n
3? Odpowiedzią będzie 0?
A a
n to dla mnie zagadka.Te pierwiastki n mnie przytłacają nie wiem co z nimi zrobić.
Prosił bym o pomoc i jakieś proste wytłumaczenie. Czy chociarz o podanie wzorów bo muszę się
tego nauczyć na egzamin.
12 paź 22:46
chichi:
Dlaczego dodajesz (−1) oraz 1 skoro tam występuje mnożenie?
| | −n2+5n | | n2+5n | |
0 ← |
| ≤ bn ≤ |
| → 0 |
| | n3+100 | | n3+100 | |
↓
0
12 paź 23:40
chichi:
Niech:
c
n =
n√2 * 32n+1 + 4 * 7n =
n√6 * 9n + 4 * 7n
d
n =
n√3 * 23n−1 + 5n+2 =
n√1.5 * 8n + 25 * 5n
Wówczas mamy, że:
9 ←
n√6 * 9n ≤ c
n ≤
n√6 * 9n + 4 * 9n → 9
↓
9
8 ←
n√1.5 * 8n ≤ d
n ≤
n√1.5 * 8n + 25 * 8n → 8
↓
8
Wniosek?
13 paź 00:16
Nie_kumam: | | 9 | |
Znaczyyyyyyyyy wniosek... |
| |
| | 8 | |
| | 3*8n | |
Tylko tak patrzę w dn, 8n nie powinno być dzielone przez 2? |
| |
| | 2 | |
Ok w b faktycznie... nie wiem co wtedy miałem w głowie.
I w b mnianownik rośnie szybciej niż licznik więc dąży do 0.
A w a? W c
n np. lewa strona.
Z 9 wyrzuca się potęgę i pierwiastek zostaje
n√6*9,
Po prawej
n√6*9+
n√4*9.
Jak uznać że dąży to do 9?
13 paź 08:58
chichi:
| | 3 | |
1.5 = |
| , co to za wzór √a+b = √a + √b  |
| | 2 | |
13 paź 11:38
chichi:
P. S. 6 * 9
n + 4 * 9
n = 10 * 9
n, nie widzisz tego?
13 paź 11:41
chichi:
"Jak uznać że dąży to do 9?"
To co Ty napisałeś wcale nie dąży do 9.. Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś
13 paź 11:47
Nie_kumam: | | 3*8n | |
W pierwszym chodziło mi czy to nie byłoby n√ |
| + n√25*5n |
| | 2 | |
Wiem że 3/2 = 1.5 ale to 8
n nie wiem czemu nie jest dalej w ułamku

Co do drugiego to powiem szczerze że nie widzę... w kalkulatorze math solve, faktycznie tak
wychodzi ale muszę nad tym posiedzieć i ogarnąć jeszcze.
Z tym dążeniem też masz rację źle zrozumiałem... czy raczej miałem w głowie jeszcze zadanie z
monotoniczności
13 paź 12:32
Nie_kumam: Aaa nie dobra już wiem... dotarło do mnie
13 paź 12:32
Nie_kumam: Dobra, ale już powoli łapię. Muszę w końcu po zapamiętywać te podstawowe wzory.
Dzięki za pomoc chichi!
Pewnie w tym semestrze będę jeszcze pisał na tym forum i zawracał ludziom dupę, to mam nadzieję
że pomożesz
13 paź 12:35
chichi:
Nie ma za co, zapraszamy z powrotem
13 paź 12:39