12 paź 21:54
wredulus_pospolitus:
an+2 = 2n+2 + 3n+2 = 4*2n + 9*3n
an+1 = 2n+1 + 3n+1 = 2*2n + 3*3n
an+2 = x*an+1 + y*an −−−>
4*2n + 9*3n = 2x*2n + 3x*3n + y*2n + y*3n
i stąd mamy:
4 = 2x + y
9 = 3x + y
i rozwiązujesz ten układ równań wyznaczając: x = 5 ; y = −6
12 paź 22:05
wredulus_pospolitus:
a co w ogóle miałaś wyznaczyć w tym zadaniu

Może to była część założenia które masz wykazać
12 paź 22:05
anonim123: Tam jeszcze było obliczone że a1=5 i a2=13 nie bardzo wiem gdzie w twoim rozwiązaniu jest to
Zaznaczone na zielono początku zadania nie mam
12 paź 22:37
12 paź 22:51
anonim123: Ale nadal nie wiem skąd to na zielono się bierze
12 paź 22:52
anonim123: ?
13 paź 14:32
ite:
To, co zaznaczyłaś na zielono, przepisałaś (ktoś inny przepisał) z trzeciej linijki w tym linku
https://zapodaj.net/ec21f1a4292b0.jpg.html na podstawie treści zadania.
Tam jest (jak domyślam się) przepis na ciąg podany za pomocą wzoru rekurencyjnego, a Ty
udowodniasz wzór ogólny tego ciągu.
Podawaj tu polecenia do zadań, a przede wszystkim uważnie je czytaj, nie ma co uczyć się
rozwiązań, jeśli dokładnie nie wiadomo, jakiego polecenia dotyczą.
13 paź 16:09
16 paź 13:21
anonim123: już wiem to było w treści zadania
16 paź 13:29
chichi:
XDDDDDDDDDD
16 paź 13:38
ICSP: Czyli wychodzi na to, że a
1 i a
2 się jednak nie liczy
16 paź 13:40
anonim123: to zadanie miałam w zeszycie i nie skojarzyłam, że treść mam we skrypcie myślałam, że wszystko
jest
w zeszycie
16 paź 14:04
ICSP: W zeszycie również są podane wartości a1 , a2 i to nawet w pierwszej linijce.
To oczywiste, ze zostały przepisane z treści.
Na przyszłość jeżeli rozwiązujesz jakieś zadanie to najpierw zapoznaj się z jego treścią a
potem dopiero rozwiązuj.
16 paź 14:07
anonim123: ok.
16 paź 14:10