Sprawdź czy ciąg jest monotoniczny i ograniczony.
Kck: Może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć kroki potrzebne by udowodnić że dany ciąg jest
monotoniczny i ograniczony? Znam definicje ciągu ograniczonego i kiedy ciąg jest monotoniczny
ale nie potrafię ich zastosować. Taki przykład: a2=n2n.
Zacząłem: an+1 − an = n+12n+1 − n2n =
(n+1)*2n−n*(2n+1)(2n+1)*2n i nie wiem co dalej.
12 paź 20:46
12 paź 20:56
Kck: Tak. Nie wiem dlaczego formatowanie tak wyszło.
12 paź 21:04
wredulus_pospolitus:
Bo używasz u zamiast U do zapisu ułamków:
12 paź 21:26
wredulus_pospolitus:
Monotoniczność:
| an+1 | | | | n+1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| + |
| < 1 (dla n>1) |
| an | | | | 2n | | 2 | | 2n | |
Ograniczoność:
Skoro jest malejący ... to znaczy, że a
1 jest ograniczeniem górnym.
Ograniczenie dolne: a
n > 0 (ponieważ zarówno licznik jak i mianownik to liczby dodatnie)
koooniec
12 paź 21:29
Kck: | | n | |
A więc przykład: a2 = |
| |
| | 2n | |
| | n+1 | | n | |
A do tego momentu doszedłem: an+1−an = |
| − |
| = |
| | 2n+1 | | 2n | |
| | (n+1)*2n−n(2n+1) | |
|
| |
| | (2n+1*2n) | |
12 paź 21:33
wredulus_pospolitus:
| | an+1 | |
tak jak napisałem ... zamiast an+1 − an zbadaj |
| |
| | an | |
12 paź 21:34
wredulus_pospolitus:
ale jak już masz an+1 − an to:
licznik: (n+1)*2n − n(2n+1) = n*2n + 2n − 2*n*2n = 2n − n*2n = (1−n)*2n < 0
12 paź 21:36
chichi:
@
wredulus−pospolitus dlaczego badany jest iloraz, a nie różnica?
Ten ciąg jest nierosnący
12 paź 21:36
wredulus_pospolitus:
@chichi −−− bo jak widzę ułamek i potęgi to robię iloraz, aby się 'ładnie skracało' co nie
oznacza, że trzeba badać ilorazem.
Po prostu preferuję (w takich przypadkach) iloraz
12 paź 21:38
chichi:
Fakt, może tutaj będzie wygodniej badać iloraz
12 paź 21:41
Kck: A to można tak sobie wybierać co się chce? Różnicę, iloraz i co jeszcze?
12 paź 21:58
wredulus_pospolitus:
to są dwa najpopularniejsze ... mała szansa abyś miał/−a konieczność skorzystania z innego
kryterium
12 paź 22:00
Kck: Eh, ja nowy jeżeli chodzi o analizę matematyczną.

Zmiata z planszy
12 paź 22:04