proszę o rozwiązanie
anna: Rozwiąż równanie
| | π | | π | | 3 | |
√3cos(x − |
| )sin(x − |
| ) = |
| |
| | 5 | | 5 | | 4 | |
12 paź 19:26
12 paź 19:32
anna: na jakiej podstawie jest taki wynik
12 paź 22:43
I'm back:
Wzoru sin(2a) = 2sinacosa
12 paź 23:05
anna: czy można prosić o zapisanie tego rozwiązania krok po kroku
13 paź 07:12
I'm back:
Prosić zawsze można.
Oznaczmy a = x − (π/5) <−−− bo nie chce mi się tego kąta za każdym razem pisac
√3cosasina = 3/4
√3/2 * 2sinacosa = 3/4
√3/2 * sin(2a) = 3/4
sin(2a) = 3/4 * 2/√3
sin(2a) = √3/2
sin(2*(x − π/5)) = √3/2
sin(2x − 2π/5) = √3/2
13 paź 07:50
kerajs:
To nie jest rozwiązanie, lecz przekształcenie równania.
| | √3 | | 2π | |
sin t= |
| , gdzie t=2x− |
| |
| | 2 | | 5 | |
| | π | | 2π | |
t= |
| +k2π lub t= |
| +k2π |
| | 3 | | 3 | |
wróć podstawienie i wylicz x.
13 paź 07:53
kerajs:
Sorki wredulus. Nie wi(e)działem, że zdążyłeś odpowiedzieć.
13 paź 08:19
anna: obliczyłam tak
| π | | 2π | | 2π | | 2π | |
| +2kπ = 2x − |
| lub |
| +2kπ = 2x − |
| |
| 3 | | 5 | | 3 | | 5 | |
| π | | 2π | | 2π | | 2π | |
| + |
| +2kπ =2x |
| + |
| +2kπ =2x |
| 3 | | 5 | | 3 | | 5 | |
| | 11 | | 8 | |
x = |
| π = kπ x = |
| π = kπ |
| | 30 | | 15 | |
13 paź 12:18
anna: pomyliła ma być
proszę o sprawdzenie
13 paź 12:20
chichi:
Jest okej
13 paź 12:40
anna: dziękuję
13 paź 18:08