Rozwiąż równanie:
janek191:
| ( x −1)*(x −2)*(x −3)*(x −4) | |
| = 1 |
| (x + 1)*(x + 2)*(x + 3)*(x + 4) | |
12 paź 14:56
chichi:
D = R\{−1, − 2, − 3, − 4}
| (x−1)(x−2)(x−3)(x−4) | |
| = 1 |
| (x+1)(x+2)(x+3)(x+4) | |
| (x−1)(x−2)(x−3)(x−4)−(x+1)(x+2)(x+3)(x+4) | |
| = 0 |
| (x+1)(x+2)(x+3)(x+4) | |
| −20x3−100x | |
| = 0 ⇒ x = 0 |
| (x+1)(x+2)(x+3)(x+4) | |
12 paź 15:27
janek191:
Odp. x = 0 lub x = − i √5 lub x = i √5
12 paź 15:49
wredulus_pospolitus:
janek −−− tak trochę średnio pisać 'x' jako zmienną w zbiorze liczb zespolonych
12 paź 18:35
chichi:
To po pierwsze, po drugie ja zaznaczyłem w jakiej dziedzinie było przeze mnie rozpatrywane dane
równanie, na co nie pokusił się autor postu...
13 paź 00:48
janek191:
Mogło być z

Tak było w oryginale i dlatego tak przepisalem.
13 paź 17:11