Nierówność wykładnicza
uczen1: Cześć. Mam problem z nierównością.
2log8 (x2 −6x+9) ≤3 2log4 (√x−1)
Lewą stronę przekształciłam do (x−1)2/3 a prawą do 3log2 (√x−2) i nie wiem jak dalej
to przekształcić.
Proszę o pomoc.
12 paź 10:26
wakacje: 2log8(x2−6x+9)≤32log4(√x−1)
Dziedzina nierówności:
x2−6x+9>0 ∧ x−1>0
(x−3)2>0 ∧ x>1
x≠3 ∧ x>1
x∊(1;+∞)\{3}
Nierówność:
2log23((x−3)2)≤32log4(√x−1)
213log2((x−3)2)≤3log4(x−1)
(x−3)2/3≤3log4(x−1)
(x−3)2≤3log4((x−1)3)
log3((x−3)2)≤log4((x−1)3)
ja doszedłem tylko do tego momentu, miałby ktoś pomysł jak dalej?
12 paź 10:45
wredulus_pospolitus:
2log
4(
√x−1) = log
4(x−1) = log
43*log
3(x−1) −−> 3
log43*log3(x−1) = (x−1)
log43
więc
(x−3)
2 ≤ (x−1)
log427
zauważmy, że: 2 = log
416 < log
427
jak również, patrząc na dziedzinę −−−> (x−3) < (x−1)
dodatkowo można zauważyć, że:
f(x) = (x−3)
2 posiada minimum dla x=3
g(x) = (x−1)
log427 posiada minimum dla x=1
dodatkowo: f(2) = 1 = g(2)
I teraz rozpatrujemy parę przedziałów:
1) x > 3
wtedy |x−3| < |x−1| ; obie funkcje są rosnące w tym przedziale −−−> L ≤ P
2) x∊[2;3)
wtedy |x−3| < |x−1| ; g(x) jest rosnąca oraz f(2) = g(2) −−−> L ≤ P
3) x∊(1;2)
wtedy |x−3| >1 ; |x−1| < 1 −−−> L
> P
Tak wiem −−− nie takiego rozwiązania oczekiwaliście. Mówi się trudno i żyje się dalej
12 paź 12:31